24 Mayıs 2021 Pazartesi

BİLGE KAĞAN YAZITI

 










BİLGE KAĞAN YAZITI:
1. Tengri (yaratan) tektir.
2. Her kim ki Tengri'den kut almak dilerse, başkasına yakarmasın.
3. Bir İl, bir Kağan, bir Tengri.
4. Bir kına iki kılıç girmez. Bir hatun iki er alamaz ve bir budunda iki töre olmaz. Töre tektir. Töre kesin ve keskindir. Kim ki töreye uya kutlanır. Kim ki töreye kıya katlanır.
5. Kimse töreden üstün değildir. Dirlik ve birlik için töre budur.
6. Bir çoban sürüsünden, bir er ailesinden, bir Kağan budunundan sorulur.
7. Her er eşine, atına, pusatına sahip çıkacak.
8. Ana babaya ve ataya tazim durulacak.
9. Hısmına sarılacak, komşusunu gözetecek.
10. Er kişi yalan söylemeyecek.
11. Mal çalan, mülk çalan misliyle ödeyecek. Hesabı ya malıyla ya canıyla sorulacak.
12. Kim ki bir ırza musallat olursa, canından olacak.
13. Her kim olursa olsun haksız, aldatıcı iş tutarsa hesabı hemen sorulacak.
14. Cenkten beri duran ya da kaçan tamuya (cehennem) uçacak.
15. Aman dileyene kılıç üşürülmeyecek, sığınana arka dönülmeyecek.
16. Baş kaldıranın başı alınacak, hak isteyenin hakkı verilecek.
17. Kimse kimseye üstünlük taslamayacak. Ne ak etin karadan, ne karanın kızıldan, ne kızılın sarıdan farkı olmayacak.
18. Kin ve gururdan uzak olunacak.
19. Mazluma merhamet, zalime azap duyulacak.
20. Zayıfa, yaralıya, çocuğa ve kadına el kaldırılmayacak.
21. Kızı isteyen kağan da olsa, bey de olsa kız istediğine verilecek.
22. Gereksiz yere ağaç kesmeyeceksin, suyu kirletmeyeceksin.
23. Bilmeyip de bildim demeyeceksin, bilene danışacaksın.
24. Bugünün işini yarına bırakmayacaksın.
25. Kusur görmeyecek, kusur aramayacaksın.
26. Güçlüyken affet, zayıfken sabret.
27. Yazgına asi olma.
28. Yaptığın iyiliği unut, yapılan iyiliği unutma.
29. Herkes adaletle iş görecek.
30. Her ne edersen et, yargılanacağını her daim akılda tut.
31. Milletine yaban kalma. İpeğin iyisine, sözün güzeline kanma, onlara boyanma.
32. Ey Türk Oğuz beyleri, ey milletim işitin. “Üstte mavi gök çökmedikçe, altta yağız yer delinmedikçe senin ilini ve töreni kim bozabilir.”
Bilgekağan


21 Mayıs 2021 Cuma

Hipotez ′′ bölümü. Sibirya ' nın adını veren Sabir halkı kimdi?

 



Hipotez ′′ bölümü. Sibirya ' nın adını veren Sabir halkı kimdi?
Sabirler, büyük bir bölgede yaşamış ve birçok etnosa bölünmüş göçebe bir halktı. Sabirler, Saviralar veya suvariler, Kafkasya 'nın batı kıyıları, Hazar Denizi, Volga ve Sibirya' nın birçok ulusunun oluşumuna katıldı. M.Ö. yüzyılda tarihçi Ptolemy ' den ilk kez bahsediliyor. Ancak araştırmacıların suvar kökenleri tartışmalara neden oluyor. Bu kadim halkın bazı versiyonları var - İran, Samudi, Türk, Türk, Ugor ve ve ve Türk-Ugor. Tüm versiyonların kanıtı var. Fakat son zamanlarda bilim adamları, suvarların Türkleşmiş uğra olduklarını düşünüyorlar.
Kafkasya 'da Saviralar Hun İmparatorluğu' nun bir parçası olarak ortaya çıktı. Atilla öldükten sonra imparatorluğu birçok küçük etnos ve krallığa çarptı. Savir Hunları Kafkasya ' ya büyük bir askeri güç haline geldi. Ancak orada hayatları huzursuzdu. Bölgede Bizans ve Pers ile yüzleşmesi sonucu Savırlar her iki tarafında kazanmayı başardı. Ve bu durum daha sonra onlarla kötü bir şaka yaptı. Aralarında hiçbir birliktelik yoktu. Bu yüzden yüzyılda, kritik olmayan ama yine de zayıflatılan avarlardan bir dizi yenilgi aldılar. Daha sonra yüzyılda Hazar 'ın tam etkisi altında kaldılar ve Kafkasya' da bağımsızlıklarını kaybetti. Volga sahilinde suvarların bir kısmı kuzeye doğru gitti. Bulgar devleti orada zaten vardı. Saviralar, Volga Bulgaristan ' ın bir parçası olan Suvar şehrini kurdu.
Sibirya, Suvarların ilk yaşam alanıydı. Özellikle Altay ve Ural arasındaki topraklar. İrtysh sahilinde yaşadılar ve sabyroların adını taşıyorlardı. Sabyrov ' un yaşadığı bölgenin Sabyria ismi vardı. Suvarların bir kısmı Çubuklar olarak adlandırıldı. Başlangıçta isim Suvash olarak değiştirildi, sonra da Chuvash olarak. Her neyse, Chuvash mitolojisinde en iyi efsaneler ve hikayeler saklanır. Çuvaş halklarının mitolojik zenginlerinden biri Suvar ismi taşıyor. Bu gece Chuwad ' ın doğrudan soyu olarak kabul ediliyor. Slavlaşmış suvarlar Kuzeyliler adıyla biliniyor. Suvarlar, sığır göçebeleriydi. Fakat Kafkasya ' da İran halklarının kültürü ve faaliyetleri ile tanıştılar. Her şeyden önce çiftçilik. Kafkasya ' da suvarları farklı bir kültür ve adetleri emdi.
***
′′ Söz Verilmiş Toprak. Suvarlar ". Sivrisinek sanatçısı Nikolay Parfyonoviç.

Kazak Türkleri (Kazaklar) ve Rusya Başbakanı Medvedev

 


ANARTRİ KIZ BAŞLIĞI

 


ANARTRİ KIZ BAŞLIĞI
Anartri Türkleri; Çuvaş ülkesinin güneybatısında yaşamaktadır.
Başlık; 19. yüzyılın sonları ile 20. başlarında kullanılmıştır.
Kaynak: Rusya Etnoğrafya Müzesi

20 Mayıs 2021 Perşembe

TÜRK MİTOLOJİSİ'NDE UMAY ANA

 







TÜRK MİTOLOJİSİ'NDE UMAY ANA
Türk Mitolojisi'nde doğum ve bereketin sembolü olan Umay Ana; çocukları koruyup kollayan, yeryüzüne bereket saçan tanrı olarak bilinmektedir. Umay Ana, her zaman çocuklarladır. Umay ne zaman çocukları bıraksa hastalanır hatta ölebilirler. Umay Ana; beyaz elbiseli, yere kadar uzanan beyaz uzun saçlı ve üç boynuzlu (taçlı) olarak tasvir edilir. Kuş bedenine girip uçabilen Umay, hamile canlıları ve onların yavrularını da korumaktadır.
Umay adı ilk olarak Orhun Kitabeleri'nde karşımıza çıkmaktadır. Kül Tigin Anıtı'nın doğu cephesinde: “Babam kagan öldüğünde küçük erkek kardeşim Köl Tigin yedi yaşındaydı…Umay’a benzeyen annem katunun devleti (kutu) sayesinde, küçük erkek kardeşim Köl Tigin er adını aldı”, Tonyukuk Anıtı 2. dikilitaşın batı cephesinde ise “ Buralara kadar gelenler geliş zordu dediler, ama zorluk hissetmediler. Tanrı Umay, Kutsal Yer ve Su ruhları bize yardım etti.” yazmaktadır. Orhun Kitabeleri'nde Umay dişi bir ruhsal tanrıça olarak belirtilirken Yenisey Yazıtları'ndan “Altın Köl” yazıtında: “Bu bizim adımız Umay beğdir.” denilerek Umay erkek adı olarak kullanılmıştır.
Büyük Türk Sözlüğü Divanü Lûgat-it-Türk’te Umay: "Kadın doğurduktan sonra karnından çıkan hokka gibi nesnedir (anne karnından son çıkan plesenta). Buna çocuğun ana karnında eşi denir. Birisi buna hizmet ederse çocuk doğar (Umayka tapınsa ogul bolur). Kadınlar sonu uğur sayarlar” denmektedir. Ayrıca Manas Destanı’nda, Er Manas doğmadan evvel sancılar çeken anası Çıyırdı’nın rahatlaması için kadın kamların Umay’dan yardım isteğinden bahdedilir. Uygurlarda Umay iki manaya gelir: ilki doğum sonunu, diğeri ise çocukları himaye eden ruhu temsil eder. Altay bölgesi Türklerine göre de Umay, çocukları ve hayvan yavrularını koruyan dişi bir varlıktır.


Hakass: Eski Türklerin paganları ve soyu

 



Hakass: Eski Türklerin paganları ve soyu
Hakasya Cumhuriyet Meydanı Stavropol bölgesi ile karşılaştırılsa da burada sadece yarım milyondan fazla insan yaşıyor, sadece % 12 ' ü hakasam. Burada binlerce altmış var ama komşu bölgelerde de küçük topluluklar var. Kendi adları tadarlar, t. e., tatarlar. Ya Batı ' daki Ortaçağ komşularından, Sibirya Tatarlarından ya da aynı isimle Moğol kabilelerinden alınmıştır. Fakat gri antik çağdan beri Hagas kelimesi daha çok kullanıldı, Hakas halkından önceki Kırgızlar Yenisei Kırgızlar ' dan geldi. Ruslar onlara her zaman Eksi Tatar derlerdi - dil ve yaşam alanları.
Güney Sibirya tarihsel olarak eriyen avcı ve toplayıcı ve bozkır göçebe sığırlarının buluştuğu bölgeydi. Ve bu nedenle burada, yüzyıllar sonra çağdaş ulusların büyümesi olan çeşitli kabilelerin aktif karışımı yaşandı. Ama burada her zaman güçlü askeri potansiyeli olan Türkler yönetildi. M.Ö. ' den birkaç asır önce dinlinler burada yaşıyordu, Çinli yazıcıların Hunna soyundan geldiğini düşündüğü vücut kabileleri. Ve sonra Kırgızlar, o zamandan beri Yenisey olarak adlandırılmaya başlandı. Ancak Kırgızlardan gelen hakasların doğrudan kökenleri tartışmalıdır. Dilleri Uygur grubuna ait ve bu göçebe Kırgızlar ile Orta Çağ ' da tüm savaştılar. Ayrıca, eriyen kabileler kesinlikle dahil oldu ve daha sonra ayrılmış Moğol klanları.
Böylece modern hakalar, Türklerin üstlenemeyeceği üç bileşenin karışımından ortaya çıktı. İlginç olan, çiftlikleri tüm atalarının etkisini yaşadı: Hayvan yetiştiriyorlar, balık yakalıyorlar, hayvanları ormanda dövüyorlar ve hatta ilkel çiftçilik yapıyorlardı. Uygur Kağanatının düşüşü ile Moğol İmparatorluğunun temeli arasında geçen yüzyıllar, Kırgız büyüklüğünün dönemi olarak nitelendiriliyor. O sırada bu göçebe devletin ana etnosu daha iyi güney topraklarına taşındı ve diğer kabilelerle karışmaya başladı. 1207 ' te vatanında kalanlar Moğollara gönüllü olarak boyun eğdiler. Juci bunu başardı, Cengiz Han ' ın en büyük oğlu, gelecekteki Altın Orda Hanedanının kurucusu.
***
Orta Çağ ' da Hakas bölgesi Ulus Juci ' den Çagatay Hanlarına geçti ve ardından Jungar Hanlığı ' nı kuran Batı Moğollarının vassalları arasında yer aldı. Bu devlet Kazaklarla çok savaştı ve bu süreçte Hakaslar konulu değiştirdi. yüzyıldan beri Kazak efendilerinin etkisinde bulunuyorlar. Ancak Kerey ve Zhanibek ' in soyundan gelen bir devlette çoğaldıkça Hakas doğumları gerçek bağımsızlık kazandı. Ve neredeyse aynı zamanda Kazakların Rus protektörlüğünün kabulü ile bu bölgenin üzerinde Rus gücü kuruldu. Jungaria ' nın Çinlileri tarafından yenilmesinden sonra bu gerçek kabul edildi.
Rusya bu topraklarla çok ilgileniyordu - burada demir madenlerinin zengin tarlaları vardı, ilk krallar tarafından keşfedilmeye başladı. Hakaslar için bu gerçek güçlü bir devletin hakimiyetine girmesi ve yavaş yavaş Ortodoks ' a geçmesi anlamına geliyordu. Vaftiz törenleri yüzyılda başladı ve her zaman gönüllü olmadı. Ama eski inançları hiçbir zaman tamamen yok olmadı. Ve bugün geleneksel Tengrian her zaman çok sayıda takipçisi vardır.

İllüstrasyon: resim Саян Topoyev

10 Mayıs 2021 Pazartesi

İskitler: Sibirya'nın göçebe savaşçılarını keşfetmek

 


İskitler: Sibirya'nın göçebe savaşçılarını keşfetmek
MÖ 9. ve 2. yüzyıllar arasında, birçok farklı kabileden oluşan göçebe bir halk, kuzey Çin ve Moğolistan sınırlarından güney Sibirya ve kuzey Kazakistan boyunca Karadeniz'in kuzey kesimlerine kadar uzanan geniş bir bölgede gelişti. . Toplu olarak Yunan isimleriyle biliniyorlardı: İskitler. İran dillerini konuşuyorlardı ve Persler, şapkalarının şekli ve yaşam tarzları ile aralarında ayrım yaptılar. Ancak tartışmalar hala kökenleri ve hayatta kalan maddi kültürdeki ince farklılıkların farklı kabileleri veya kronolojik ayrımları ne ölçüde yansıttığı konusunda öfkeli.
Daha önceki kökenler
Bir asır sonra, Kuzey Karadeniz'deki büyük mezar höyüklerinde İskit altınının daha muhteşem keşifleri, buranın İskit'in kalbi olduğu varsayımına - hatalı - yol açtı. Daha sonra, 20. yüzyılın sonlarına doğru, başka keşifler, güney Sibirya'nın Tuva bölgesinde daha önceki yerleri ortaya çıkardı. Burada da son derece iyi korunmuş organik kalıntılar vardı, donmuş mezar odalarında bu kez yüksek Altay Dağları'ndaki mezar höyüklerinin altında, Kazakistan, Moğolistan ve Çin ile modern Rus sınırlarının yakınında. Arkeolojik keşif gezileri İskit topraklarında göçebe olan yerleri keşfetmeye devam etse de, tek izleri kaya sanatı ve batık mezar odaları üzerindeki binlerce mezar höyüğü.
Bu doğu bölgesinde eski kabileler, daha büyük sürüleri daha uzak mesafelerde yeni otlak alanlarına taşıma yeteneklerini artıran daha verimli at binme yolları geliştirmeye başladılar. Yaklaşık MÖ 900'lü yıllarda, benzer türde at koşum takımları, silahlar ve Animal Style olarak bilinen kendine özgü bir sanat türünü paylaşan yeni bir kültür gelişti.
İnsan kalıntılarının analizi, enfekte hayvan konukçularına sürekli maruz kalmayı yansıtan bir durum olan sığır tüberkülozunun neden olduğu diş ağrısı ve gastrointestinal enfeksiyonlardan muzdarip bazı insanların olduğunu ortaya koymaktadır . Semptomlar yüksek sıcaklıklardan ishale kadar değişiyor ve muhtemelen büyük miktarlarda koumiss içerek hafifletildi - Rusya'da antibiyotikler keşfedilmeden önce tüberküloz için en etkili tedavi.
Bazı talihsizler daha ciddi rahatsızlıklar yaşadı. Kanıtlar, güney Sibirya'nın Tuva bölgesinde Arzhan-2'de gömülü 40-50 yaşındaki 'kral'ın prostat kanseri olduğunu ve son aylarını yatalak geçireceğini gösteriyor. Bu, böyle bir hastalığın tek örneği değil: Altay bölgesindeki Ak-Alakha 3'te bulunan 20 yaşındaki İskitli bir kadının kalıntılarının MRI (manyetik rezonans görüntüleme) taraması, memenin son aşamalarında olduğunu gösterdi. bir attan kötü bir düşüşle tutarlı şekilde yaralandığında kanser. Yanmış kenevir içeren bir mangalla gömüldü, bu da İskitlerin dumanın uyuşturma etkisini fark ettiğini öne sürdü.








8 Mayıs 2021 Cumartesi

Eski Türklerde Kan Kardeşliği

 


**Türk Töresi ***

Eski Türklerde Kan Kardeşliği

Kardeş veya dost olmak isteyenlerin kanlarını bir içkiye karıştırıp içmeleri Türk kültür çevresinde antlaşmanın en önemli şartlarından biriydi.

Başlangıçtaki anlayışa göre kan ve can aynı şeydi. Kanları birbirine karışan kimselerin hayat ve ölümlerinin de birbirleriyle bağlanmış olduğuna inanılmaktaydı. Bundan dolayı “kardeşleşme andı töreni”nde kan en önemli unsurdu (İnan 1948: 287).

Kardeşleşme andı törenlerinde kardeş olan kişilerin kanlarının içkiye karıştırılmasına ilk kez İskitlerde rastlanılmaktadır.

Ant içecek olanlar bir kupanın içerisine kanlarını karıştırmaktaydılar. Bunun için sivri bir cisimle kan çıkaracakları yeri delmekte ya da kılıçla hafif bir şekilde çizmekteydiler (Herodotos IV: 70).

Aynı şekilde İskitlerin “kan andı törenlerinde kardeş olacak iki kişinin kanlarını karıştırmaları hakkında Lucianos da bilgi vermektedir. Burada kan kardeşi olacak kişilerin kanlarının bir içkiye karıştırılmasından söz edilmemektedir. Burada şahıslar parmaklarının ucunu kesip kanı bir sağrağa (kâse) akıtmakta, birbirine karışmış olan kana kılıçlarının ucunu batırarak, kana batırılmış kılıç uçlarını dudaklarına götürmektedirler (Lucianos 1944: 212).

Dolayısıyla İskitlerde kan kardeşi olan kişilerin kanını karıştırmalarını hem Herodotos hem de Lucianos açıklamaktadırlar, ancak birincisinde karıştırılan kanlar içkiyle, muhtemelen kımızla içilmekte, ikincisinde karıştırılan kan kılıç ucuyla dudağa götürülerek yalanmaktadır.

Türk dili ve edebiyatında kan kardeşliği için kan yalaşmak tabiri kullanılmaktadır (Aksoy 1996: 2240).

Buradaki “kan andı töreninde kardeş olacak kişilerin birbirinin kanlarını herhangi bir içkiye karıştırmadıkları, birer damla kanlarını yalayarak kardeş oldukları görülmektedir. Zaten “kan yalaşıp karındaş oldular” (Aksoy 1996: 2240) tabiri kanın içilmediğini, kardeşleşen kişilerin kanlarını yalayarak bu işi gerçekleştirdiklerini göstermektedir.

Türk kültür çevresinde çocukların kollarını çizerek, kanlarını birbirine karıştırmaları bu eski geleneğin bir yansıması olarak hâlâ yaşamaktadır.

İlhami Durmuş,

Milli Folklor, 2011, Yıl 23, Sayı 89


3 Mayıs 2021 Pazartesi

BCP KUTUPHANE

 



BCP KUTUPHANE

Doğuştan Günümüze Büyük İslam Tarihi

 



Doğuştan Günümüze Büyük İslam Tarihi



Dini Eserler

 


Dini Eserler


Felsefe

 



Felsefe

İslami Kitaplar

 



İslami Kitaplar



HER DÖNEMDEN TARİH KİTAPLARI 3000 ADET




HER DÖNEMDEN TARİH KİTAPLARI 3000 ADET

 

Tarih Kitapları_46,6 GB

 


    Tarih Kitapları_46,6 GB


3 Mayıs 1481 - Büyük Hükümdarın Ardından 540 Yıl

 



3 Mayıs 1481 - Büyük Hükümdarın Ardından 540 Yıl
Başlıkta yazılı olan tarihte, Gebze yakınlarında, Hünkar Çayırı mevkiinde, Osmanlı İmparatorluğu'nun gelmiş geçmiş en büyük hükümdarı son nefesini verdi. Fatih Sultan Mehmet, ne yüzölçümü ne de ekonomik düzey bakımından Devlet-i Aliyye'nin zirve dönemini teşkil etmez; buna karşın onun kadar kendi döneminde hem doğuya ve hem de batıya, taa klasiklerine dek hakim olan ikinci bir padişah Osmanlı tahtına oturmamıştır.
29/30 Mart 1432'de Edirne Sarayı'nda dünyaya gelen Şehzade Mehmet, adını dedesinden almakla birlikte, 3. veliaht konumundaydı. 1443'te pek tutulan ağabeyi Alaeddin'in ölümü, II. Murat'ı hüzne gark edince, Mehmet tahta "kâimmakâm" tayin olundu; bu durum, Osmanlı tahtında ilk ve tek defa olarak bir hükümdarın gönüllü olarak tahtını teslim etme hadisesinin örneğidir. Durumdan faydalanmak isteyen Avrupalılar ile yaşanan çatışma, Varna Savaşı'na dek uzadı. Bu aralıkta "hükümdarsan gel devletinin başına otur, yok bensem emrimi yerine getir" nev'inden iletilerin, şayet gerçek ise dahi şehzadenin kaleminden çıkmadığı ortadadır; o, aksine doğrudan kumandayı ele almak niyetindeydi. Tahttan indirilme meselesi de Varna dönüşü gerçekleşmiş; öncesinde söz konusu bile olmamıştır.
Herhangi bir imparatorlukta, tahta geçen yeni yöneticinin ipleri eline alabilmesi için bir takım kademelere kendi destekçilerini getirmesi, bunun kabul görebilmesi için de adeta rüştünü ispatlayacak başarılar elde etmesi gerekir. Onun için I. Dareios batı seferine çıkmış, Caesar sonrası Octavianus üçlü zafer töreni (triumphus) kutlamış, Tiberius suya sabuna dokunmadan Germanicus'u ortadan kaldırtmış, VI. Ioannes Kantakuzenos Türkleri arkasına alabilmek için doğrudan Türkçe öğrenmiş, Muhteşem Süleyman dosdoğru Belgrad ve Rodos gibi iki büyük kilidi kırmış, Genç Osman Hotin'i almaya çalışmış ve IV. Murat da Revan ile Bağdat'ı fethetmişti. Sultan Mehmet'in ipleri eline almasını ve Çandarlı Ailesi'ni yönetimden uzaklaştırmasını sağlayan başarı ise, doğrudan doğruya İstanbul'un elde edilmesi ile olmuştur.
Kentin arkasında yatan 2206 yıllık koskoca bir imparatorluk vardı; İstanbul'un alınmasıyla Osmanlı, III. Roma haline geldi ve onun padişahı da kendisine "Kayser-i Rûm" dediği gibi, çevresindeki alimler tarafından da "Romalıların İmparatoru" diye selamlandi.
30 yıllık iktidarının içerisinde Fatih'in hızına yetişmek ve hangi yılın hangi mevsiminde ne yakadaydı tam olarak tespit etmek bugün dahi güç iştir. O, dur durak bilmez seferlerine mali kaynak aktarabilmek adına 5 defa Osmanlı parasının tağşişini emretmiş ve ek vergiler koymuş; bununla birlikte Anadolu ve Balkanlar'da hakim olarak devraldığı bir bölge devletini, sözünü pek çok yere dinletecek bir dünya imparatorluğu haline getirmiştir.
Sırbistan'ı komple ilhak eden, Eflak'ı dizginleyen, Arnavutluk'u ele geçiren, Karadeniz'i Türk Gölü haline getiren, Venedik ile boy ölçüşen, Timur'dan beridir süregelen, Osmanlılar'ın "doğu" fobisini ortadan kaldıran, bunun için çetrefil arazideki meydan savaşında havan topu kullanmayı akıl eden, Cenova Dükalığı'nı Karadeniz ve Ege sularından kovan odur; bu sonuncu harekatıyla, Cenovalılar'ın ilgilerini batıya verdikleri açıktır ve Amerika Kıtası'nın keşfini gerçekleştiren, bir dokuma ustasının oğlu Christopher Colombus'un da Cenovalı oluşu tesadüf değildir.
Fatih'i Fatih yapan, buraya kadar üzerinde durulan siyasi ve askeri başarılar değildir. Kişisel yetenekleri ve ilgi alanlarından önce, idari anlamda bir imparatorluk yarattığını ifade etmek gerekir. Osmanlılar'ın ilk büyük "codex"i yani hukuk derlemesi onun eseridir; Türk Kağanı'nı, İran Şahı'nı, Abbasi Sultanı'nı, Altın Orda Hanı'nı ve nihayet Roma Caesarı'nı bünyesinde toplayan "Osmanlı Padişahı" tipinin yaratıcısı da hiç tartışmasız Fatih Sultan Mehmet'tir. Divan-ı Hümâyun'daki teşrifattan, bahriyedeki nizama dek, pek çok alanda onun eserinin izleri görülür; bir yandan da, ince diplomasisinin bir neticesi olarak, Venedik ile ters düştüğü vakitler Floransa'yı yanına çekebilmek için banker Carlo Martelli'nin Galatia'daki evinde yemek yemeye giderek bütün hiyerarşi ve teşrifatı altüst eden yine odur; Atina için Solon, Roma için Augustus, Bizans için Iustinianus, Rusya için Petro, Fransa için Napoléon, Amerika Birleşik Devletleri için George Washington ve Thomas Jefferson ne ise, Osmanlı için de Fatih odur.
Kendisinin resime, heykele, mitolojiye, tarihe büyük ilgisi olduğunu söylemek lüzumsuzluk olur; gerçekten Gentile Bellini onun resmini yapmış, Ali Kuşçu'dan Molla Gürani'ye, Akşemsettin'den Molla Hüsrev'e, Imbroslu müverrih Kritóvulos'tan Trabzonlu filozof Amirutzés'e, Floransalı tarihçi ve şair Benedetto Dei'den Anconalı epigrafyacı ve hümanist Ciriaco'ya ve Geórgios Trapezúntios'a dek, devrin önde gelen âlimleri onun çevresinde bulunmakla kalmamış, birbirleriyle olduğu kadar bizzat sultan ile de düşünsel tartışmalar yürütmüşlerdir. 1456 yılında sultanın arzusu üzerine, MS II. yy. coğrafyacısı Ptolemaios'un eserinden yararlanarak bir dünya haritası yapan Amirutzés'in, yine onun için "şüphesiz ki sultan en keskin zekalı feylesoflardan biridir" dediğini bizlere Kritóvulos aktarır.
İtalyanca'ya, Latince'ye ve Yunanca'ya olan büyük ilgisinin yanında, şiir yazacak düzeyde Arapça ve Farsça bilgisine vâkıf olduğu ve ayrıca klasik eserlere olan büyük yönelişinin bir neticesi olarak da Homeros destanlarına ve Troia Savaşı'na merak saldığı bilinir. 1462 yılında, Midilli'ye çıkmadan evvel Çanakkale'de Ilion harabelerine gelip, "şükürler olsun ki Tanrı bana sizin gibi insanların öcünü almayı nasip etti" diyerek İstanbul'un fethi ile Troia Savaşı'na gönderme yaptığı aktarılır. 3 kere (İstanbul, Belgrad ve Eğriboz) başvurduğu gemileri karadan yürütme tekniği de tarih kitaplarının, onun ufkunun genişlemesine yönelik olumlu etkisinden kaynaklanır.
Osmanlılar başta olmak üzere bütün dünya, Fatih Sultan Mehmet'in kişiliğinde, harp meydanlarını devasa ordulara dar eden mükemmel bir mareşal, Rönesans bilginlerinin ağzını açık bırakacak denli mütebahhir bir entelektüel, ve pek tabi ki İranlı devlet adamlarını ve Romalı hukukçuları imrendirecek düzeyde bir kurumlaşma takip eden bir devlet adamı görmüştür.
Pek muhterem İnalcık Hoca'nın belirttiği üzere, "Fatih olmasaydı, imparatorluk olmazdı."
Ona ve mirasına sahip çıkmak adına yapılması gerekenleri listelemek yerine, çalışma azmini ve dünyayı tanımaya olan ilgisini örnek göstermek yeterli olacaktır. Korkunun değil, öğrenme tutkusunun, retoriğin değil felsefenin, duygusallığın değil rasyonalizmin egemen olduğu nice güzel zamanlara..




Şahi topu
Yapımı üç ay süren, çizimlerini Fatih Sultan Mehmet'in önderliğinde Türk mühendislerinin yaptığı topun dökümünü Bizanslıların daha önce sınır dışı ettiği Macar Urban adlı bir dökümcü yapmıştır. Bunun yanında döküm ustası olarak Cenevizli Donar Usta diye birisinden de bahsedilir.
Urban’ın döktüğü top ve diğer toplar 1452 senesi Ocak ayının sonlarında Edirne’den yola çıkarılmış ve ancak iki ay sonra İstanbul önlerine getirilebilmiştir. Toplar, bazı tarihçilere göre 30 araba 140 öküzle çekilmiş ve devrilmesin diye 200 nefer (asker) görevlendirilmiştir. Evliya Çelebi, “ Büyük topun önünde Kıraç Bey kumandasında on bin akıncı süvarisinden mürekkep bir kol gidiyor topu otuz, bazılarına göre elli veya atmış çift öküz müşkülatla çekiyordu.” demiştir.
Edirne'de deneme atışlarının yapılacağı sırada Fatih Sultan Mehmet tellallar göndererek halkı uyarmış, bu gürültünün kaynağını haber vermiştir.
Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u almak için döktürdüğü büyük top "Şahi" adını taşır. Bu topun namlusu 91,5 cm'dir. 680 kilogramağırlığındaki güllesininmenzili 1200 metredir. Osmanlı ordusunda daha sonra kullanılan büyük toplara da Şahi adı verilmiştir.
Şahi topu nerelerde kullanılmıştır?
1464'te Fatih Sultan Mehmet toplardan 42 tanesini Çanakkale Boğazı'nın savunması için Çanakkale Boğazı'na göndermiştir. Yüzyıllarca kullanılmadan kalan toplar 1807 yılında İngiliz donanmasına karşı kullanılmış ve beklenenin aksine kusursuz şekilde çalışan toplar bir İngiliz gemisini vurmuş ve 60 denizciyi etkisiz hale getirmiştir. Bir tanesi İngiltere'de, bir diğeri de İtalya'dadır. Günümüzde Fatih döneminden 6 tane top kalmıştır. Bunların en büyüğü olan ve İstanbul'da, Boğazlar'da kullanılan "Şahi" bugün İngiltere'dedir. Diğer toplar ise Harbiye'deki askeri müze bahçesinde olup bunların çapı daha küçüktür.

2 Mayıs 2021 Pazar

3 Mayıs Türkçülük Günü TÜRKÇÜLÜK GÜNÜ NEDİR?

 


TÜRKÇÜLÜK GÜNÜ NEDİR?
Türkçülük, Osmanlı İmparatorluğu'nun son yüzyılında ortaya çıkan fikir akımlarından biridir. Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş felsefelerinden birini teşkil eder. Ancak 3 Mayıs Türkçülük Günü, Hüseyin Nihal Atsız-Sabahattin Ali davasının 3 Mayıs 1944'teki duruşmasının ardından yaşanan gelişmeler sonucu ortaya çıkmıştır.
Irkçılık-Turancılık Davası, 7 Eylül 1944'te başlayan ve 29 Mart 1945'e kadar süren, Türk siyasetinin önde gelen 23 isminin Irkçılık-Turancılık suçlamasıyla yargılandığı süreçtir.
TÜRKÇÜLÜK GÜNÜ TARİHİ
Davanın ortaya çıkışı, 3 Mayıs 1944 tarihli Hüseyin Nihal Atsız -Sabahattin Ali duruşmasından sonra yaşanan "Ankara Nümayışı''nı anmak amacıyla, 3 Mayıs 1945'de Tophane Askerî hapishanesinde 10 mahkûmun bir araya gelerek kutlanmasıyla başladı. Daha sonraki senelerde de devam eden toplantılar Türkçülük Günü (Bayramı) adını almasına neden oldu.
Hapishane önünde toplananların yargılanması sonucunda; Zeki Velidi Togan, Hüseyin Nihal Atsız, Alparslan Türkeş, Reha Oğuz Türkkan, Cihat Savaş Fer, Nurullah Barıman, Fethi Tevetoğlu, Nejdet Sançar, Cebbar Şenel ve Cemal Oğuz Öcal çeşitli cezalara çarptırıldı. Sabahattin Ali tarafından Atsız mahkemeye verilir. 26 Nisan 1944'te Ankara'da başlayan ilk mahkeme 3 Mayıs 1944'e ertelenir. Tarihte 3 Mayıs Olayları adıyla anılan olaylar Nihal Atsız'ın, adına açılan dava için Ankara'ya geldiği sırada başladı. 3 Mayıs'ta toplanarak eylemler yapan gençler tutuklanır. Nihal Atsız da aynı gün duruşmanın ardından gözaltına alındı.
Türkçülük Günü ilk kez 1945 yılında Tophane'deki Askeri Cezaevinde tutuklu olan bir grup tarafından düzenlenen bir toplantı ile başladı. Sonraki yıllarda coşkulu bir bayram şeklinde kutlanır oldu.


ŞUŞA kalesi önünde Azerbaycan askeri, elindeki İravan Hanlığı bayrağı

 


ŞUŞA kalesi önünde Azerbaycan askeri, elindeki İravan Hanlığı bayrağı! 🇦🇿🐺🤘
Karabağ Azerbaycan ' dır! 🇦🇿 🇦🇿 🇦🇿
Erivan Azerbaycan ' dır! 🇦🇿
Darband Azerbaycan ' dır! 🇦🇿
Tebriz Azerbaycan ' dır! 🇦🇿
Borçali Azerbaycan ' dır! 🇦🇿