20 Mayıs 2021 Perşembe

Hakass: Eski Türklerin paganları ve soyu

 



Hakass: Eski Türklerin paganları ve soyu
Hakasya Cumhuriyet Meydanı Stavropol bölgesi ile karşılaştırılsa da burada sadece yarım milyondan fazla insan yaşıyor, sadece % 12 ' ü hakasam. Burada binlerce altmış var ama komşu bölgelerde de küçük topluluklar var. Kendi adları tadarlar, t. e., tatarlar. Ya Batı ' daki Ortaçağ komşularından, Sibirya Tatarlarından ya da aynı isimle Moğol kabilelerinden alınmıştır. Fakat gri antik çağdan beri Hagas kelimesi daha çok kullanıldı, Hakas halkından önceki Kırgızlar Yenisei Kırgızlar ' dan geldi. Ruslar onlara her zaman Eksi Tatar derlerdi - dil ve yaşam alanları.
Güney Sibirya tarihsel olarak eriyen avcı ve toplayıcı ve bozkır göçebe sığırlarının buluştuğu bölgeydi. Ve bu nedenle burada, yüzyıllar sonra çağdaş ulusların büyümesi olan çeşitli kabilelerin aktif karışımı yaşandı. Ama burada her zaman güçlü askeri potansiyeli olan Türkler yönetildi. M.Ö. ' den birkaç asır önce dinlinler burada yaşıyordu, Çinli yazıcıların Hunna soyundan geldiğini düşündüğü vücut kabileleri. Ve sonra Kırgızlar, o zamandan beri Yenisey olarak adlandırılmaya başlandı. Ancak Kırgızlardan gelen hakasların doğrudan kökenleri tartışmalıdır. Dilleri Uygur grubuna ait ve bu göçebe Kırgızlar ile Orta Çağ ' da tüm savaştılar. Ayrıca, eriyen kabileler kesinlikle dahil oldu ve daha sonra ayrılmış Moğol klanları.
Böylece modern hakalar, Türklerin üstlenemeyeceği üç bileşenin karışımından ortaya çıktı. İlginç olan, çiftlikleri tüm atalarının etkisini yaşadı: Hayvan yetiştiriyorlar, balık yakalıyorlar, hayvanları ormanda dövüyorlar ve hatta ilkel çiftçilik yapıyorlardı. Uygur Kağanatının düşüşü ile Moğol İmparatorluğunun temeli arasında geçen yüzyıllar, Kırgız büyüklüğünün dönemi olarak nitelendiriliyor. O sırada bu göçebe devletin ana etnosu daha iyi güney topraklarına taşındı ve diğer kabilelerle karışmaya başladı. 1207 ' te vatanında kalanlar Moğollara gönüllü olarak boyun eğdiler. Juci bunu başardı, Cengiz Han ' ın en büyük oğlu, gelecekteki Altın Orda Hanedanının kurucusu.
***
Orta Çağ ' da Hakas bölgesi Ulus Juci ' den Çagatay Hanlarına geçti ve ardından Jungar Hanlığı ' nı kuran Batı Moğollarının vassalları arasında yer aldı. Bu devlet Kazaklarla çok savaştı ve bu süreçte Hakaslar konulu değiştirdi. yüzyıldan beri Kazak efendilerinin etkisinde bulunuyorlar. Ancak Kerey ve Zhanibek ' in soyundan gelen bir devlette çoğaldıkça Hakas doğumları gerçek bağımsızlık kazandı. Ve neredeyse aynı zamanda Kazakların Rus protektörlüğünün kabulü ile bu bölgenin üzerinde Rus gücü kuruldu. Jungaria ' nın Çinlileri tarafından yenilmesinden sonra bu gerçek kabul edildi.
Rusya bu topraklarla çok ilgileniyordu - burada demir madenlerinin zengin tarlaları vardı, ilk krallar tarafından keşfedilmeye başladı. Hakaslar için bu gerçek güçlü bir devletin hakimiyetine girmesi ve yavaş yavaş Ortodoks ' a geçmesi anlamına geliyordu. Vaftiz törenleri yüzyılda başladı ve her zaman gönüllü olmadı. Ama eski inançları hiçbir zaman tamamen yok olmadı. Ve bugün geleneksel Tengrian her zaman çok sayıda takipçisi vardır.

İllüstrasyon: resim Саян Topoyev

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder