10 Mayıs 2021 Pazartesi

İskitler: Sibirya'nın göçebe savaşçılarını keşfetmek

 


İskitler: Sibirya'nın göçebe savaşçılarını keşfetmek
MÖ 9. ve 2. yüzyıllar arasında, birçok farklı kabileden oluşan göçebe bir halk, kuzey Çin ve Moğolistan sınırlarından güney Sibirya ve kuzey Kazakistan boyunca Karadeniz'in kuzey kesimlerine kadar uzanan geniş bir bölgede gelişti. . Toplu olarak Yunan isimleriyle biliniyorlardı: İskitler. İran dillerini konuşuyorlardı ve Persler, şapkalarının şekli ve yaşam tarzları ile aralarında ayrım yaptılar. Ancak tartışmalar hala kökenleri ve hayatta kalan maddi kültürdeki ince farklılıkların farklı kabileleri veya kronolojik ayrımları ne ölçüde yansıttığı konusunda öfkeli.
Daha önceki kökenler
Bir asır sonra, Kuzey Karadeniz'deki büyük mezar höyüklerinde İskit altınının daha muhteşem keşifleri, buranın İskit'in kalbi olduğu varsayımına - hatalı - yol açtı. Daha sonra, 20. yüzyılın sonlarına doğru, başka keşifler, güney Sibirya'nın Tuva bölgesinde daha önceki yerleri ortaya çıkardı. Burada da son derece iyi korunmuş organik kalıntılar vardı, donmuş mezar odalarında bu kez yüksek Altay Dağları'ndaki mezar höyüklerinin altında, Kazakistan, Moğolistan ve Çin ile modern Rus sınırlarının yakınında. Arkeolojik keşif gezileri İskit topraklarında göçebe olan yerleri keşfetmeye devam etse de, tek izleri kaya sanatı ve batık mezar odaları üzerindeki binlerce mezar höyüğü.
Bu doğu bölgesinde eski kabileler, daha büyük sürüleri daha uzak mesafelerde yeni otlak alanlarına taşıma yeteneklerini artıran daha verimli at binme yolları geliştirmeye başladılar. Yaklaşık MÖ 900'lü yıllarda, benzer türde at koşum takımları, silahlar ve Animal Style olarak bilinen kendine özgü bir sanat türünü paylaşan yeni bir kültür gelişti.
İnsan kalıntılarının analizi, enfekte hayvan konukçularına sürekli maruz kalmayı yansıtan bir durum olan sığır tüberkülozunun neden olduğu diş ağrısı ve gastrointestinal enfeksiyonlardan muzdarip bazı insanların olduğunu ortaya koymaktadır . Semptomlar yüksek sıcaklıklardan ishale kadar değişiyor ve muhtemelen büyük miktarlarda koumiss içerek hafifletildi - Rusya'da antibiyotikler keşfedilmeden önce tüberküloz için en etkili tedavi.
Bazı talihsizler daha ciddi rahatsızlıklar yaşadı. Kanıtlar, güney Sibirya'nın Tuva bölgesinde Arzhan-2'de gömülü 40-50 yaşındaki 'kral'ın prostat kanseri olduğunu ve son aylarını yatalak geçireceğini gösteriyor. Bu, böyle bir hastalığın tek örneği değil: Altay bölgesindeki Ak-Alakha 3'te bulunan 20 yaşındaki İskitli bir kadının kalıntılarının MRI (manyetik rezonans görüntüleme) taraması, memenin son aşamalarında olduğunu gösterdi. bir attan kötü bir düşüşle tutarlı şekilde yaralandığında kanser. Yanmış kenevir içeren bir mangalla gömüldü, bu da İskitlerin dumanın uyuşturma etkisini fark ettiğini öne sürdü.








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder