6 Ocak 2021 Çarşamba

SİBİRYA TATARLARI

 





SİBİRYA TATARLARI
Şu anda çoğunluklar kendilerine Sibirya Tatarları diyor, 100 kişiden daha az. - Tartar Tatarları, 72 kişi. - Kalmaklar, birimler - boharla, barabinliler, buharlar, sohbetler, turaminliler, davullar veya paraba, Eushtinliler, Yaskobin Tatarları, Tevriz Tatarlar. Rusya Federasyonu ' nda 9,6 bin yaşıyor (?) ) dostum.
Sibirya Tatarları çoğunlukla Tyumen, Omskaya, Novosibirya, Tomskaya, Kurgan bölgelerinde ve aynı zamanda Tyumen, Tobolsk, Tarya ve Batı Sibirya ' nın diğer şehirlerinde yaşıyor.
Müminler Sünni Müslümanlardır. Folklorda, efsaneler, efsaneler, atasözleri, gizemler, lirik, dans şarkıları, fincanlar, tarihi şarkılar (baytlar) için paylaşılan halk şarkıları sunulmaktadır.
Sibirya Tatarları çoğunlukla Kıpçak ve Nogay-Kıpçak kökenli etnik gruplardan oluştu ve asimile ettikleri yılan balıkları. Sibirya Tatarlarının bir parçası ve sözde buhar halkı - Buhara Hanlığından (Özbekler, Sartalar, Uygurlar, Kazaklar, Tacikler). XVIII - XX ' in başı. Sibirya Tatarlarının Volgo-Ural ile bağlantıları arttı. Sibirya Tatarlarının yerleşim bölgesi uzun zamandır çeşitli siyasi derneklerin bir parçasıydı. XIV ' de. Sibirya Tatarlarının en erken devlet eğitimi - Tyumen Hanlığı Cengiz Tur ' da (modern Tyumen) merkezi ile gerçekleşti. 1495 ' te Hanlığın hakimiyeti bek Muhammed tarafından alındı. Başkenti İsker (Kebap, Sibirya) yeni şehrine taşıdı, Hanlığa Sibirya denildi. Sibirya Hanlığı ' nın düşmesinden sonra Sibirya Tatar ortamında konsolidasyon süreçleri arttı. Sibirya Tatarlarının daha fazla etnik tarihi Rus devleti kapsamında gerçekleşti. XVII-XVII. Tobolo-İrtish ve Barabin Tatarları grupları, XIX ' e doğru. tek grup Tom Tatarları tarafından oluşturuldu. XIX 'in sonunda XX' in başı. Sibirya Tatarları, kültürün ve yaşamın birçok ortak özelliğine sahip belirli bir toplumdu. Sibirya Tatarları ' nın ilerleyen döneminde, Wolge-Priural Tatarları ve Ruslarla kısmi asimilasyon süreçleri gerçekleşti. Sibirya Tatarlarının etnik asimilasyon süreçleri Sovyet döneminde artmaya başladı. Özellikle Turin ve Obstatar grupları arasında, Kalmak, Eushtin ve Barabin ' ler arasında görüldüler. B1960- 1980 Sibirya Tatarlarını Volgo-Ural Tatarlarıyla karıştırma sürecini gerçekleştirdi.
Sibirya Tatarlarının geleneksel aktiviteleri çiftçilik ve hayvancılıktı. Bazı grupların avcılık faaliyetlerinde önemli bir yeri var. Barabin Tatarları göl balıkçılığı tarafından görülüyordu. Tobolo-İrtish ve Barabin Tatarlarının kuzey grupları nehir balıkçılığı ve avcılık yapıyordu. Sibirya Tatarlarının ayrı grupları farklı çift kültürel türlerin birleşimi gözlemlendi. Balıkçılık genellikle balıkçılık hayvanları kurtarmak ya da toprakların balıkçılık bölgelerinde bakım yapmakla birleşir. Sığırcılık çoğunlukla ürünleri taşıyordu: Satılık hayvan yetiştiriyorlardı. El sanatları arasında deri işi geliştirildi, sahte diş ipleri, ağ örgü ağları, söğüt çubuklarından kutu dokuma, sahil ve tahta bulaşık yapımı.
Farklı sınıflandırmalara göre Sibirya Tatar dilinin dili ya konuşma grupları içeren Doğu Tatar dilinin dili ya da ayrı bir dil olarak görülüyor ve aynı zamanda konuşma grupları lehçeler olarak adlandırılıyor. Lehçeler aşağıdakileri öne çıkarıyor: Tobolo-İrtiş (Tarça, Tevrizce, Tobolca, Tumence, Batakça ve Tomca (Kalmakça ve Eushtince-sohbet).
Beslenme diyetinin temelleri un, balık, süt ve et tabakları ile üretildi. Sütten krema (kaymak), ayran, kısrak sütü ile araku - süt votka, tatlı peynir (paşlak), ekşi peynir (kurut), tereyağ. Etten de kaza sosisi, tutyrmu, öğrenci, plov kaynatıldı. Balık tuzlu, kurutulmuş ve kuru bir şekilde pişirilmişti.

Kaynak: Rusya Kültür ve Din Atlası, malzemeler Etnoloji ve Antropoloji Enstitüsü tarafından sağlandı. Mickluho-McLaigh RAN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder