25 Haziran 2020 Perşembe

60 MAMUTUN KEMİKLERİNDEN YAPILMIŞ 25.000 YILLIK GİZEMLİ BİR YAPI



60 Mamutun Kemiklerinden Yapılmış 25.000 Yıllık Gizemli Bir Yapı

60 MAMUTUN KEMİKLERİNDEN YAPILMIŞ 25.000 YILLIK GİZEMLİ BİR YAPI


60 Mamutun Kemiklerinden Yapılmış 25.000 Yıllık Gizemli Bir Yapı

Yüzlerce mamut kemiğinden oluşan gizemli kemik çemberleri, bilim insanlarının insanların son buz çağında nasıl hayatta kaldıklarını anlamalarına yardımcı oldu. Yeni bir analize göre, Rusya'nın bir bölgesindeki kemikler 20.000 yıldan daha eskiydi.

25.000 yıllık mamut kemik yapısı, Kostenki, Rusya: 12.5 metre çapında
30 ft'lik binanın duvarı 51 alt çene ve 64 ayrı mamut kafatası kombinasyonu kullanılarak inşa edilmiştir. Az sayıda ren geyiği, keçi, tavşan, köpek, kırmızı tilki ve kutup tilkisi kemikleri de vardı.

Araştırmacılar, kemiklerin büyük olasılıkla hayvan mezarlıklarından kaynaklandığını söyledi.
Moskova'nın yaklaşık 500 km güneyinde bulunan mevcut Kostenki köyünün yakınında bulunan alanda, Exeter Üniversitesi'nden bir arkeolog kömürleşmiş odun ve diğer yumuşak odunsu olmayan bitkilerin kalıntılarını keşfetti.
İnsanların odun yanı sıra yakıt için kemikler yaktığını ve orada yaşayan toplulukların Buz Devri boyunca yenilebilir bitkiler için nereye yem vereceğini öğrendiklerini gösterir.
Çalışmayı yöneten Dr.Alexander Pryor, “Kostenki 11, bu zorlu ortamda yaşayan Paleolitik avcı-toplayıcıların nadir bir örneğini temsil ediyor.
“Eski avcı-toplayıcıları bu siteye ne getirmiş olabilir?
“Bir olasılık, mamutların ve insanların toplu olarak bölgeye gelebilmeleridir, çünkü kış boyunca donmamış sıvı su sağlayacak doğal bir kaynağa sahipti - bu aşırı soğuk dönemde nadir.

“Bu bulgular bu gizemli alanların amacına yeni bir ışık tutuyor.
“Arkeoloji bize, son Buzul Çağı'nın doruk noktasında atalarımızın bu umutsuzca soğuk ve düşmanca ortamda nasıl hayatta kaldıklarını gösteriyor.
“Avrupa'daki benzer enlemlerde yer alan diğer birçok yer bu zamana kadar terk edilmişti, ancak bu gruplar yiyecek, barınak ve su bulmak için uyum sağlamayı başardı.”
Son Buz Devri, 75-18.000 yıl önce kuzey Avrupa'yı süpürdü ve 23-18.000 yıl önce en soğuk ve en şiddetli durumuna ulaştı.
Bilim adamları, çoğu toplumun hayatta kalmak için güvendikleri bitki kaynaklarını avlama ve kısıtlama avının olmaması nedeniyle bölgeden kaçtı.
Ukrayna ve batı Rus uçaklarında 70'in üzerinde olduğu bilinen kemik çemberleri, iklim soğudukça ve daha elverişsiz hale geldikçe sonunda terk edildi.
Arkeologlar daha önce dairesel mamut kemik yapılarının konut olarak kullanıldığını varsaymışlardı, ancak Antik Çağ dergisinde yayınlanan yeni çalışma, bunun her zaman böyle olmayabileceğini öne sürüyor.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder