25 Haziran 2020 Perşembe

Bulunan: 4,500 yaşına kadar Sibirya soylu kadın mezarı - yerli Amerikalılara bağlantılar


Fotoğraf açıklaması yok.


Bulunan: 4,500 yaşına kadar Sibirya soylu kadın mezarı - yerli Amerikalılara bağlantılar


Hazineleri arasında güneş sembolleri ile dekore edilmiş bir tütsü brülörü, bir zamanlar kostümünü süsleyen 1.500 boncuk ve hayvan dişlerinden yapılmış 100 kolye bulunmaktadır.

Mezar soyguncularının yağmalanmasıyla rahatsız edilmeyen, aynı zamanda bir çocuğun kalıntılarını da içeren kadının mezar alanı, bu eski insanların hayatı hakkında zengin ipuçları sunuyor. Fotoğraf: IIMK RAS
Eski Okunev Kültüründen bir 'soylu kadın' kalıntısının ilginç bulgusu Khakassia Cumhuriyeti'nde yapıldı.
Okunev halkı Yerli Amerikalılarla en yakından ilişkili Sibirya etnik gruplaması olarak görülüyor. Başka bir deyişle, 12.600 yıl önce buz kaplı Beringia kara köprüsüne girmek için ilkel tekneleri kullanan, Amerika'yı dolduran Okunevlerin atalarıydı.   
Uzmanlara göre, gizemli antik kültür, sanatsal zenginliği ve çeşitliliği açısından Sibirya'da 'benzersiz' idi.  
Mezar soyguncularının yağmalanmasıyla rahatsız edilmeyen, aynı zamanda bir çocuğun kalıntılarını da içeren kadının mezar alanı, bu eski insanların hayatı hakkında zengin ipuçları sunuyor. 
Tütsü yakıcı
Mezarda bulunan tütsü brülör, Sibirya'da daha önce keşfedilmiş antik kaya sanatı ile eşleşen güneş şekilli yüzler içeriyor. Fotoğraf: IIMK RAS
Keşif gezisinin başkanı Dr. Andrey Polyakov, 'soylu kadının' mezarının M.Ö. 25 ve 18. yüzyıllar arasında Erken Bronz Çağı'na tarihlendiğini söyledi.
“Böyle eski bir çağ için, bu kadının mezarında bir sürü eşya var” dedi. “O zamandan beri diğer mezarlarda böyle bir şeyle karşılaşmadık ve mezarındaki eşyaların bazı ritüel anlamları olduğunu düşündürüyor. 
'Gelecek yıl, bu eşsiz (mezar) höyüğü incelemeye ve merkezi mezar planını açmaya devam edeceği daha nadir ve muhteşem bulgular elde etmeyi umuyoruz.'
Kolye
 Farklı hayvanların dişlerinden yapılan yaklaşık 100 süslemeler, kadının özel durumunu işaret eder. Fotoğraf: IIMK RAS
Arkeologlar, kadının farklı hayvanların dişlerinden yapılan yaklaşık 100 dekorasyon, kemik ve boynuzdan oyulmuş eşyalar, iki kavanoz, içinde kemik iğneli vakalar, bronz bir bıçak ve daha fazlası ile belirtildiği gibi, kadının 'yaşamı boyunca özel bir statüye sahip olduğuna' inanıyor. cenaze kostümü süsleyen 1.500 boncuk daha.
Tütsü brülör hakkında özel bir heyecan var, çünkü Sibirya'da daha önce keşfedilmiş antik kaya sanatı ile eşleşen güneş şekilli yüzler içeriyor. Mezardan çıkarılan güneş şeklindeki üç yüz görüntüsü taşıyan kil tütsü brülörü, hepsinin en önemli bulgusu '' dedi.
“Önemini abartmak zor. Daha önce keşfedilen tüm bu görüntüler sadece uçurumlarda veya ayrı taşlarda bulunmuştur. Şimdi ne zaman yapıldığını öğrenme ihtimali var. '
Yeni gravür
Itkol II'deki bir mezar tepesindeki bazı mezarların taş çatılar da Okunev yüzleri olarak bilinen kesilmiş görüntüler taşır. Fotoğraf: IIMK RAS
`` Şimdi, mevcut araştırmamız sayesinde, bu kaya sanatlarının Okunev kültürünün temsilcileri tarafından yapıldığını kesinlikle söyleyebiliriz. '' Kesin tarihleme ve restorasyondan sonra, tütsü brülörünün St Petersburg'daki dünyaca ünlü Hermitage Müzesi'nde sergileneceğini söyledi. 
Buluntuların yapıldığı yer, Khakassia'nın Shira bölgesinde Itkol II mezar alanı olarak bilinir. Kazılar 2008 yılında başladı - şimdiye kadar toplamda yaklaşık 560 bulgu ile - ama en iyinin henüz gelmediği duygusu var. 
Başka bir bulgu, uzun dikdörtgen gövdeye sahip nadir bir boğa görüntüsüne sahip bir taş levhadır. Bunlar güney Sibirya'da yaygın değildir, ancak günümüz Kazakistan topraklarında bilinir. Arkeologlar bunu Okunev halkının güneyden Khakassia'ya göç etmiş olabileceğinin bir göstergesi olarak görüyorlar.
Defnedilen
Kazılar 2008 yılında başladı - şimdiye kadar toplamda yaklaşık 560 bulgu ile - ama en iyinin henüz gelmediği duygusu var. Fotoğraf: IIMK RAS
Bu, günümüzün Yerli Amerikalılarının daha önce düşündüğü gibi güney Sibirya'dan değil Kazakistan'dan geldikleri anlamına mı geliyor? Daha bilimsel kanıtlar bekliyoruz.  
Itkol II'deki bir mezar tepesindeki bazı mezarların taş çatılar da Okunev yüzleri olarak bilinen kesilmiş görüntüler taşır. Arkeologlar, gerçek insanların yüzleri değil, ruhların, tanrıların ve diğer doğaüstü tanrıların imgeleri olduğuna inanırlar. Yüzlerden biri daha önce hiç görülmemiş bir türdendir, ancak bu bulgunun detayları şu ana kadar halka açıklanmamıştır. 
Kültür, adını, bu türün ilk mezar alanının 1928'de kazıldığı Khakassia'nın güneyinde Okunev'in bulunduğu yere borçludur. kültür.
Bu stellerin üstü kuş gagası şeklindedir. Orta kısım, bir veya birkaç antropomorf yaratıktan görüntülerle süslenirken, alt kısım bir yılanın açık ağzına benzer.
Okunevo maskesi

Okunevo 'maske'Okunevo 'maske'
Okunev Stelleri - birkaç metre boyunda antropomorf taş sütunlar - bu kültüre atfedilen en yaygın anıt. Resimler: Boris Dolinin, Elena Sibiryakova
Uzmanlar bunu bu eski insanların inançlarında sofistike olmanın kanıtı olarak görüyorlar. Çevresindeki dünyanın üç ana unsurdan oluştuğunu iddia ettiler.
Dr.Polyakov şunları söyledi: 'Okunev arkeolojik kültürü, Güney Sibirya'nın Erken Tunç Çağı'nın eşsiz bir fenomeni. Çok sayıda görüntü şeklinde çok sayıda sanatsal mirasımız var - kayalara oyulmuş veya oyulmuş 'maskeler'. Okunev kültürünün bir sembolü olan özel bir tarzı var. '
Şimdiye kadar, uzmanlar 'kaya sanatının ve Okunev mezarlığının doğrudan bağlantısını kanıtlayamadı'. Bu artık değişti. 
* İKİ YIL ÖNCE, o zaman 53 yaşındaki Sibirya fener Nikolay Tarasov sazan için balık tutuyordu.
Bunun yerine boynuzdan oyulmuş ancak daha sonra fosilleşmiş olan 4.000 yıllık 'eşsiz ve şaşırtıcı' bir pagan tanrı heykelciği sudan çekildi . Heykelcik badem şeklinde gözleri, dolgun dudakları olan büyük bir ağzı ve vahşi bir yüz ifadesine sahipti. Bulgunun Okunev kültüründen olduğuna inanılıyordu. 
Çok sayıda görüntü şeklinde çok sayıda sanatsal mirasımız var - kayalara oyulmuş veya oyulmuş 'maskeler'. Okunev kültürünün bir sembolü olan öz
el bir tarzı var. ' Resimler: Boris Dolinin


Okunevo 'maske'Okunevo 'maske'

    By Sibirya Times muhabiri

19 Ağustos 2016                          Etiketler:


  • Sibirya'da Bronz Çağı
  • Khakasia
  • Okunev kültürü
ş













Hiç yorum yok:

Yorum Gönder