30 Haziran 2020 Salı

TÜRK MİLLETİ, TÜRK TOPLULUKLARI VE DÜNYADA TÜRKLER



Görüntünün olası içeriği: 21 kişi, şunu diyen bir yazı 'Oğuz Türkleri Kıpçak Türkleri Karluk Türkleri Sibirya Türkleri Oghur Türkleri'




Türk toplulukları ile ilgili görsel sonucu


TÜRK MİLLETİ, TÜRK TOPLULUKLARI VE DÜNYADA TÜRKLER
  • TÜRKİYE CUMHURİYETİ; (anadolu türkleri-oğuzlar) ...
  • AZERBAYCAN CUMHURİYETİ; (       ) ...
  • KAZAKİSTAN CUMHURİYETİ; (kazaklar) ...
  • TÜRKMENİSTAN CUMHURİYETİ; (türkmenler) ...
  • ÖZBEKİSTAN CUMHURİYETİ; (özbekler) ...
  • KIRGIZİSTAN CUMHURİYETİ; (kırgızlar) ...
  • KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ; (oğuzlar)

Bilinen ilk Türk dünyası haritası (Kaşgarlı Mahmud, Divanü Lugati't-Türk).



görüntü


Bilinen ilk Türk dünyası haritası (Kaşgarlı Mahmud, Divanü Lugati't-Türk).

28 Haziran 2020 Pazar

İRAN'DA SADECE DÖRT TÜRK GRUBU VARDIR.





İRAN'DA SADECE DÖRT TÜRK GRUBU VARDIR.
1 - Türkler (Merkezi Oğuz Türkçesi Lehçesi’ni konuşanlar): Bu grup İran’da nüfusu yüzdesi bakımından birinci etnik gruptur ve Farslar dahil diğer etniklerin tersine bölgesel değil ülkenin her yerinde ve köşesinde yaşamaktadırlar. Kimi görüşlere göre İran nüfusunun 1/3’inden biraz fazla, kimi görüşlere göre de İran nüfusunun %58’i yani 48 milyonunu oluşturmaktadırlar. Bu küme içinde yer alan yörük gruplar da vardır. Örneğin Türk Kaşkayı Eli, Türk Şahseven Eli, Türk Şahseven Bağdadi Eli, Türk Buçakçı Eli vb. Bu nüfustan ise sadece 7-8 milyonu Azerbaycan bölgesinde (Batı Azerbaycan, Doğu Azerbaycan ve Erdebil İlleri) yaşamaktadır. Nasıl ki “Türkiye Türkleri”ne “Erzurum Türkleri” diyemeyiz aynı mantıkla “İran Türkleri”ne de “Azerbaycan Türkleri” diyemeyiz.
2 - Doğu Oğuz Türkleri veya Türkmenler (Doğu Oğuz Türkçesi’ni konuşanlar): Sadece Hazar Denizi’nin güneydoğu kıyılarında ve kısmen kuzey Horasan’da yaşamaktalar ve 2 milyon dolaylarında bir nüfusa sahiptirler.
3 - Halaçistan Türkleri (Halaçistan Türkçesi’ni konuşanlar): Sadece Tahran İli’nin güneyinde uçları Kum, Erak, Save ve Tefreş şehirleri olan Halaçistan bölgesinde yaşamaktalar ve 100.000 dolayında nüfusları vardır. Halaçistan Türkçesi’ni konuşanlar dünya Türkologlarının ilgi odağı bir gruptur. Onların konuştuğu Türkçe, Eski Orhun Türkçesi’nden de daha eskicil özelliklere sahiptir.
4 - Kazak-ili Türkleri: 1917 Ekim Devrimi’nden sonra Hazar Denizi’nin güneyindeki Gürgan bölgesine gelip yerleşmişler.
İran’daki Türklerin coğrafi dağılımı aşağıdaki haritada olduğu gibidir. Bu alana çoğunluğu Türkler’den oluşan ilçeler dahildir. Ancak Türkler bu alanın dışında da İran’ın her yerinde ve değişik nüfus sıklıklarıyla yaşamaktadırlar.
İran Türkleri’nin 1918’den beri ilk kullandığı bayrak haritada gösterilen tarihsel bayraktır. Bunun dışında kullanılanlar ise tarihsel bilgisi olmayan sözde teşkilatlarca uydurulan bayraklardır. Fakat bu teşkilatların her birisinin kendine ayrı bir bayrağı vardır. İşin ilginç yani ise bu teşkilatların üye sayısı 50 kişiyi geçmemektedir.
Dr. Babek Cavanşir

26 Haziran 2020 Cuma

ARKA-TAŞ ➖ ARKADAŞ

Görüntünün olası içeriği: bir veya daha fazla kişi, ayakta duran insanlar ve açık hava


ARKA-TAŞ  ARKADAŞ
🎯 Eski Türklerde cengaverler savaşırken arkadan gelecek herhangi bir saldırıyı kontrol edebilmek için sırtlarını bir ağaca, kayaya veya taşa vererek ok atarlarmış.
🎯 Atalarımız genelde bozkır hayatı yaşadıkları için bu sırt dayanan nesne genelde bir taş veya kaya olurmuş.

🎯 Yıllar sonra sırt dayanan taşın ismi
ARKA-TAŞ dan ARKADAŞ şeklinde dilimize yerleşmiş ve bugün güvenebileceğimiz, bizi arkadan vurmayacak olan, samimiyetine güvendiğimiz kişilere verdiğimiz isim olmuştur.
Hayatınızda ve çevrenizde gerçek Arka-taş’ları bulmanız dileği ile... ❤️
Alıntıdır

25 Haziran 2020 Perşembe

Bulunan: 4,500 yaşına kadar Sibirya soylu kadın mezarı - yerli Amerikalılara bağlantılar


Fotoğraf açıklaması yok.


Bulunan: 4,500 yaşına kadar Sibirya soylu kadın mezarı - yerli Amerikalılara bağlantılar


Hazineleri arasında güneş sembolleri ile dekore edilmiş bir tütsü brülörü, bir zamanlar kostümünü süsleyen 1.500 boncuk ve hayvan dişlerinden yapılmış 100 kolye bulunmaktadır.

Mezar soyguncularının yağmalanmasıyla rahatsız edilmeyen, aynı zamanda bir çocuğun kalıntılarını da içeren kadının mezar alanı, bu eski insanların hayatı hakkında zengin ipuçları sunuyor. Fotoğraf: IIMK RAS
Eski Okunev Kültüründen bir 'soylu kadın' kalıntısının ilginç bulgusu Khakassia Cumhuriyeti'nde yapıldı.
Okunev halkı Yerli Amerikalılarla en yakından ilişkili Sibirya etnik gruplaması olarak görülüyor. Başka bir deyişle, 12.600 yıl önce buz kaplı Beringia kara köprüsüne girmek için ilkel tekneleri kullanan, Amerika'yı dolduran Okunevlerin atalarıydı.   
Uzmanlara göre, gizemli antik kültür, sanatsal zenginliği ve çeşitliliği açısından Sibirya'da 'benzersiz' idi.  
Mezar soyguncularının yağmalanmasıyla rahatsız edilmeyen, aynı zamanda bir çocuğun kalıntılarını da içeren kadının mezar alanı, bu eski insanların hayatı hakkında zengin ipuçları sunuyor. 
Tütsü yakıcı
Mezarda bulunan tütsü brülör, Sibirya'da daha önce keşfedilmiş antik kaya sanatı ile eşleşen güneş şekilli yüzler içeriyor. Fotoğraf: IIMK RAS
Keşif gezisinin başkanı Dr. Andrey Polyakov, 'soylu kadının' mezarının M.Ö. 25 ve 18. yüzyıllar arasında Erken Bronz Çağı'na tarihlendiğini söyledi.
“Böyle eski bir çağ için, bu kadının mezarında bir sürü eşya var” dedi. “O zamandan beri diğer mezarlarda böyle bir şeyle karşılaşmadık ve mezarındaki eşyaların bazı ritüel anlamları olduğunu düşündürüyor. 
'Gelecek yıl, bu eşsiz (mezar) höyüğü incelemeye ve merkezi mezar planını açmaya devam edeceği daha nadir ve muhteşem bulgular elde etmeyi umuyoruz.'
Kolye
 Farklı hayvanların dişlerinden yapılan yaklaşık 100 süslemeler, kadının özel durumunu işaret eder. Fotoğraf: IIMK RAS
Arkeologlar, kadının farklı hayvanların dişlerinden yapılan yaklaşık 100 dekorasyon, kemik ve boynuzdan oyulmuş eşyalar, iki kavanoz, içinde kemik iğneli vakalar, bronz bir bıçak ve daha fazlası ile belirtildiği gibi, kadının 'yaşamı boyunca özel bir statüye sahip olduğuna' inanıyor. cenaze kostümü süsleyen 1.500 boncuk daha.
Tütsü brülör hakkında özel bir heyecan var, çünkü Sibirya'da daha önce keşfedilmiş antik kaya sanatı ile eşleşen güneş şekilli yüzler içeriyor. Mezardan çıkarılan güneş şeklindeki üç yüz görüntüsü taşıyan kil tütsü brülörü, hepsinin en önemli bulgusu '' dedi.
“Önemini abartmak zor. Daha önce keşfedilen tüm bu görüntüler sadece uçurumlarda veya ayrı taşlarda bulunmuştur. Şimdi ne zaman yapıldığını öğrenme ihtimali var. '
Yeni gravür
Itkol II'deki bir mezar tepesindeki bazı mezarların taş çatılar da Okunev yüzleri olarak bilinen kesilmiş görüntüler taşır. Fotoğraf: IIMK RAS
`` Şimdi, mevcut araştırmamız sayesinde, bu kaya sanatlarının Okunev kültürünün temsilcileri tarafından yapıldığını kesinlikle söyleyebiliriz. '' Kesin tarihleme ve restorasyondan sonra, tütsü brülörünün St Petersburg'daki dünyaca ünlü Hermitage Müzesi'nde sergileneceğini söyledi. 
Buluntuların yapıldığı yer, Khakassia'nın Shira bölgesinde Itkol II mezar alanı olarak bilinir. Kazılar 2008 yılında başladı - şimdiye kadar toplamda yaklaşık 560 bulgu ile - ama en iyinin henüz gelmediği duygusu var. 
Başka bir bulgu, uzun dikdörtgen gövdeye sahip nadir bir boğa görüntüsüne sahip bir taş levhadır. Bunlar güney Sibirya'da yaygın değildir, ancak günümüz Kazakistan topraklarında bilinir. Arkeologlar bunu Okunev halkının güneyden Khakassia'ya göç etmiş olabileceğinin bir göstergesi olarak görüyorlar.
Defnedilen
Kazılar 2008 yılında başladı - şimdiye kadar toplamda yaklaşık 560 bulgu ile - ama en iyinin henüz gelmediği duygusu var. Fotoğraf: IIMK RAS
Bu, günümüzün Yerli Amerikalılarının daha önce düşündüğü gibi güney Sibirya'dan değil Kazakistan'dan geldikleri anlamına mı geliyor? Daha bilimsel kanıtlar bekliyoruz.  
Itkol II'deki bir mezar tepesindeki bazı mezarların taş çatılar da Okunev yüzleri olarak bilinen kesilmiş görüntüler taşır. Arkeologlar, gerçek insanların yüzleri değil, ruhların, tanrıların ve diğer doğaüstü tanrıların imgeleri olduğuna inanırlar. Yüzlerden biri daha önce hiç görülmemiş bir türdendir, ancak bu bulgunun detayları şu ana kadar halka açıklanmamıştır. 
Kültür, adını, bu türün ilk mezar alanının 1928'de kazıldığı Khakassia'nın güneyinde Okunev'in bulunduğu yere borçludur. kültür.
Bu stellerin üstü kuş gagası şeklindedir. Orta kısım, bir veya birkaç antropomorf yaratıktan görüntülerle süslenirken, alt kısım bir yılanın açık ağzına benzer.
Okunevo maskesi

Okunevo 'maske'Okunevo 'maske'
Okunev Stelleri - birkaç metre boyunda antropomorf taş sütunlar - bu kültüre atfedilen en yaygın anıt. Resimler: Boris Dolinin, Elena Sibiryakova
Uzmanlar bunu bu eski insanların inançlarında sofistike olmanın kanıtı olarak görüyorlar. Çevresindeki dünyanın üç ana unsurdan oluştuğunu iddia ettiler.
Dr.Polyakov şunları söyledi: 'Okunev arkeolojik kültürü, Güney Sibirya'nın Erken Tunç Çağı'nın eşsiz bir fenomeni. Çok sayıda görüntü şeklinde çok sayıda sanatsal mirasımız var - kayalara oyulmuş veya oyulmuş 'maskeler'. Okunev kültürünün bir sembolü olan özel bir tarzı var. '
Şimdiye kadar, uzmanlar 'kaya sanatının ve Okunev mezarlığının doğrudan bağlantısını kanıtlayamadı'. Bu artık değişti. 
* İKİ YIL ÖNCE, o zaman 53 yaşındaki Sibirya fener Nikolay Tarasov sazan için balık tutuyordu.
Bunun yerine boynuzdan oyulmuş ancak daha sonra fosilleşmiş olan 4.000 yıllık 'eşsiz ve şaşırtıcı' bir pagan tanrı heykelciği sudan çekildi . Heykelcik badem şeklinde gözleri, dolgun dudakları olan büyük bir ağzı ve vahşi bir yüz ifadesine sahipti. Bulgunun Okunev kültüründen olduğuna inanılıyordu. 
Çok sayıda görüntü şeklinde çok sayıda sanatsal mirasımız var - kayalara oyulmuş veya oyulmuş 'maskeler'. Okunev kültürünün bir sembolü olan öz
el bir tarzı var. ' Resimler: Boris Dolinin


Okunevo 'maske'Okunevo 'maske'

    By Sibirya Times muhabiri

19 Ağustos 2016                          Etiketler:


  • Sibirya'da Bronz Çağı
  • Khakasia
  • Okunev kültürü
ş













60 MAMUTUN KEMİKLERİNDEN YAPILMIŞ 25.000 YILLIK GİZEMLİ BİR YAPI



60 Mamutun Kemiklerinden Yapılmış 25.000 Yıllık Gizemli Bir Yapı

60 MAMUTUN KEMİKLERİNDEN YAPILMIŞ 25.000 YILLIK GİZEMLİ BİR YAPI


60 Mamutun Kemiklerinden Yapılmış 25.000 Yıllık Gizemli Bir Yapı

Yüzlerce mamut kemiğinden oluşan gizemli kemik çemberleri, bilim insanlarının insanların son buz çağında nasıl hayatta kaldıklarını anlamalarına yardımcı oldu. Yeni bir analize göre, Rusya'nın bir bölgesindeki kemikler 20.000 yıldan daha eskiydi.

25.000 yıllık mamut kemik yapısı, Kostenki, Rusya: 12.5 metre çapında
30 ft'lik binanın duvarı 51 alt çene ve 64 ayrı mamut kafatası kombinasyonu kullanılarak inşa edilmiştir. Az sayıda ren geyiği, keçi, tavşan, köpek, kırmızı tilki ve kutup tilkisi kemikleri de vardı.

Araştırmacılar, kemiklerin büyük olasılıkla hayvan mezarlıklarından kaynaklandığını söyledi.
Moskova'nın yaklaşık 500 km güneyinde bulunan mevcut Kostenki köyünün yakınında bulunan alanda, Exeter Üniversitesi'nden bir arkeolog kömürleşmiş odun ve diğer yumuşak odunsu olmayan bitkilerin kalıntılarını keşfetti.
İnsanların odun yanı sıra yakıt için kemikler yaktığını ve orada yaşayan toplulukların Buz Devri boyunca yenilebilir bitkiler için nereye yem vereceğini öğrendiklerini gösterir.
Çalışmayı yöneten Dr.Alexander Pryor, “Kostenki 11, bu zorlu ortamda yaşayan Paleolitik avcı-toplayıcıların nadir bir örneğini temsil ediyor.
“Eski avcı-toplayıcıları bu siteye ne getirmiş olabilir?
“Bir olasılık, mamutların ve insanların toplu olarak bölgeye gelebilmeleridir, çünkü kış boyunca donmamış sıvı su sağlayacak doğal bir kaynağa sahipti - bu aşırı soğuk dönemde nadir.

“Bu bulgular bu gizemli alanların amacına yeni bir ışık tutuyor.
“Arkeoloji bize, son Buzul Çağı'nın doruk noktasında atalarımızın bu umutsuzca soğuk ve düşmanca ortamda nasıl hayatta kaldıklarını gösteriyor.
“Avrupa'daki benzer enlemlerde yer alan diğer birçok yer bu zamana kadar terk edilmişti, ancak bu gruplar yiyecek, barınak ve su bulmak için uyum sağlamayı başardı.”
Son Buz Devri, 75-18.000 yıl önce kuzey Avrupa'yı süpürdü ve 23-18.000 yıl önce en soğuk ve en şiddetli durumuna ulaştı.
Bilim adamları, çoğu toplumun hayatta kalmak için güvendikleri bitki kaynaklarını avlama ve kısıtlama avının olmaması nedeniyle bölgeden kaçtı.
Ukrayna ve batı Rus uçaklarında 70'in üzerinde olduğu bilinen kemik çemberleri, iklim soğudukça ve daha elverişsiz hale geldikçe sonunda terk edildi.
Arkeologlar daha önce dairesel mamut kemik yapılarının konut olarak kullanıldığını varsaymışlardı, ancak Antik Çağ dergisinde yayınlanan yeni çalışma, bunun her zaman böyle olmayabileceğini öne sürüyor.




Sibirya'da Bulunan Donmuş Kuş 46.000 Yaşında





Sibirya'da Bulunan Donmuş Kuş 46.000 

Yaşında


Bu 46.000 yıllık 'buz kuşu' o kadar iyi korunmuştu ki, fosil avcıları onu 'dün öldü' talihsiz bir yaratık için yanlış anladılar - sadece ilk Buz Çağı kuş örneğini bulduklarını anlamak için KREDİ: Valeri Plotnikov / Kennedy News

Fosil avcıları 46.000 yıl önce 'dün' ölmüş gibi görünen 'buz kuşu' buluyorlar

Bilim adamları, Sibirya permafrostunda bulunan iyi korunmuş boynuzlu bir toygardan DNA'yı kurtardılar. Sonuçlar, alt türlerin evriminin yanı sıra mamut bozkırının son Buz Devri'nin sonunda tundra, orman ve bozkır biyomlarına nasıl dönüştüğünü açıklamaya katkıda bulunabilir. 2018 yılında, Sibirya'nın kuzey doğusunda Belaya Gora bölgesinde iyi korunmuş donmuş bir kuş bulundu. Stockholm Üniversitesi'nde yeni bir araştırma merkezi ve İsveç Doğa Tarihi Müzesi'nde Palaeogenetik Merkezi'ndeki araştırmacılar, kuşu inceledi ve sonuçlar şimdi İletişim Biyolojisi bilim dergisinde yayınlandı. Analizler, kuşun 46.000 yaşında dişi boynuzlu bir toygar olduğunu ortaya koyuyor.

"Kuşları yalnızca boynuzlu bir toygar olarak tanımlayamazız. Genetik analiz, kuşun, günümüzde yaşayan biri Sibirya'da, diğeri de bozkırda yaşayan iki boynuzlu toygar türünün ortak atası olan bir nüfusa ait olduğunu düşündürmektedir. Moğolistan: Bu, alt tür çeşitliliğinin nasıl geliştiğini anlamamıza yardımcı oluyor, "diyor Stockholm Üniversitesi Zooloji Bölümü araştırmacısı Nicolas Dussex.

Sonuç başka bir düzeyde de önemlidir. Son Buz Devri boyunca, mamut bozkır kuzey Avrupa ve Asya'ya yayıldı. Bozkır şimdi yünlü mamut ve yünlü gergedan gibi soyu tükenmiş türlere ev sahipliği yapıyordu.

Bir teoriye göre, bu ekosistem bozkır, tundra ve iğne yapraklı orman gibi habitatların bir mozaiğiydi. Son Buz Devri'nin sonunda mamut bozkır bugün bildiğimiz biyotoplara ayrıldı - kuzeyde tundra, ortada taiga ve güneyde bozkır.

İsveç Doğa Tarihi Müzesi Profesörü ve araştırma lideri Profesör Love Dalén, "Sonuçlarımız bu teoriyi destekliyor, çünkü bu alt türlere boynuzlu fıçının çeşitlendirilmesi, aynı zamanda mamut bozkırının ortadan kalkmasıyla aynı zamanda gerçekleşti" diyor. Paleogenetik Merkezi.

Biraz daha uzun vadede, araştırmacıların tutkusu, 46.000 yaşındaki toygarın tüm genomunu haritalamak ve onu boynuzlu larkların tüm alt türlerinden genomlarla karşılaştırmaktır.

Love Dalén, "Paleogenetik Merkezi'ndeki yeni laboratuvar tesisleri ve entelektüel ortam kesinlikle bu analizlerde yardımcı olacaktır."

Paleogenetik Merkezi'ndeki araştırmacılar, araştırmacıların bir kurt mu yoksa köpek. Diğer bulgular arasında 50.000 yıllık mağara aslan yavrusu "Spartak" ve kısmen korunmuş yünlü mamut sayılabilir.


Stockholm Üniversitesi .

23 Haziran 2020 Salı

Sibirya’da 2,000 Yıllık Köpek Mezarlığı Bulundu




Dog-01
                                          F: Alberta Üniversitesi/Robert Losey
 


Sibirya’da 2,000 Yıllık Köpek Mezarlığı Bulundu


Sibirya’da kutup dairesinin yakınlarındaki 2000 yıllık bir köpek mezarlığında özenli bir şekilde gömülmüş beş köpek iskeleti bulundu.
Rusya, Salekhard’taki Ust-Polui arkeolojik alanında bulunan köpek mezarlığı, 2.000 yıl önce bölge insanları ile hayvanları arasındaki yakın ilişkiyi gösteriyor. Araştırmacılar, mezarlara gömülen köpeklerin muhtemelen evcil hayvan, işçi, yiyecek kaynağı olarak ve dini ritüellerde kurban edilmiş olabileceklerini söylüyor.

Kanada’daki Alberta Üniversitesi’nden arkeolog Robert Losey, Ust-Polui arkeolojik alanında bulunan köpeklerin rollerinin oldukça karmaşık olduğunu söylüyor.
Losey; “Buradaki en şaşırtıcı şey, kutup bölgesindeki diğer arkeolojik yerleşmelere oranla, burada çok sayıda köpek kalıntısının bulunması. Şimdiye kadar 115’den fazla köpek bulduk. Bu tip yerleşimlerde genelde birkaç adet köpek bulunur. 

2000 yıllık arktik köydeki köpekler muhtemelen kızak çekmek gibi birçok işte kullanılıyordu. Burada bulunan bir bıçağın kemik tutacağındaki kızak çeken köpekler betimlemesi ve yine burada bulunan iki kızak kalıntısı da bunu destekler nitelikte.
Losey; “Bazı köpekler, bölgede kemikleri oldukça fazla bulunan ren geyiği, kuş gibi hayvanları avlarken de kullanılıyordu.”
Dog-02
F: Alberta Üniversitesi/Robert Losey
Ren geyiği kızağı kalıntıları da 2000 yıllık köyde bulunan kalıntılar arasında yer alıyor. Buradaki köpeklerin de ren geyiklerini sürmek için kullanılmış olabileceği düşünülüyor. Bölgede yaşayan bazı topluluklar bu yöntemi kullanıyor.
Fakat köpeklerin insanlarla çalıştığına dair birçok kanıta rağmen, birçok köpeğin de Ust-Polui insanları tarafından kesilerek öldürüldüğü ve yendiği kesin. Bulunan köpek kemiklerinin birçoğundaki kesik izleri ve geyik, kuş gibi diğer av hayvanlarına benzer şekilde dağılmış halde olmaları bu görüşü destekliyor.
Losey’in söylediğine göre, bazı köpekler de ritüel olarak kurban edilmiş ve hatta şenliklerde yenmiş olabilir. Losey, bir yerde buldukları 15 köpeğin beraber gömüldüğünü ve kafataslarının aynı şekilde kırıldığını söylüyor.
Dog-03
Kemikten yapılmış ve üstüne köpek betimlenmiş bıçak tutacağı F: Alberta Üniversitesi/Robert Losey
Her şeye rağmen arkeologlar, Ust-Polui’de bulunan bazı köpeklerin oldukça iyi bir hayatı olduğunu ve özel muamele gördüklerine inanıyor.
Bölgede arkeologlar tarafından tespit edilen 115 farklı köpeğin kemikleri incelendiğinde, diğerlerinden ayrı olarak gömülmüş sadece beş köpeğin oldukça özenli bir şekilde gömüldüğünü ortaya çıkardı. Bu ayrım, muhtemelen köydeki bazı insanlar ve bazı köpekler arasında bir bağ olduğunu gösteriyor.
Bu beş köpeğin iskeletleri de bölgede bulunan diğer üç insan mezarındaki gibi tüm halde bulundu ve herhangi bir kesim ya da kasıtlı öldürülme izine rastlanmadı.


LiveScience, 15 Temmuz 2016.