11 Eylül 2022 Pazar

Ural bozkırlarının Amazonları. (Genetik bu kızın Amazonlarla ilişkisini doğruladı) Resimdeki Meiramgul.

 




Ural bozkırlarının Amazonları.
(Genetik bu kızın Amazonlarla ilişkisini doğruladı)
Resimdeki Meiramgul.
Antik yazarlar Amazonlar hakkında anlattılar - cesur atlılardan oluşan savaşçı bir kabile, güzel ve zorlu. Bilim insanları uzun zamandır antik Yunan efsanesinin belirli bir tarihsel temelini keşfetmeye çalışıyor. Çoğu araştırmacı, Küçük Asya'da, günümüz Türkiye'sinin topraklarında efsanevi bir kabilenin izlerini aradı ve arkeolojik bulgular bunun nedeniydi. Ama iki buçuk bin yıl önce Privolga bozkırları dramatik olayların arenasıydı. Uçsuz bucaksız bozkır genişlikleri militan göçebelere aitti, şimdi sadece cenaze tepeleri tarafından hatırlatıldı.
Amerika Birleşik Devletleri'nden bir arkeolog Jenin Davis-Kimbell, Rus meslektaşı Leonid Yablonsky ile XX yüzyılın 90'larında Volga bölgesindeki höyük kazıları üzerinde çalışmaya başladı. Önce, arkeolog doksan yıl önce hırsızlar tarafından kazılan bir tepeyi araştırdı. Bir kazıda bir insan kafatası, diğerinde bir ayna buldular. Göçebe kültüründe ayna bir papaz ya da rahibenin işaretidir. Diğer tepelerde, araştırmacılar tüm iskeletleri buldu.
arkeologlar, soyguncuların sadece altın aradıkları varsayımına dayanarak diğer her şeyi görmezden geldiler. Ancak soyguncuların kazdığı tepeye altın döktüğü ortaya çıktı! Kazıda düzinelerce altın boncuk bulundu (kadın mücevher mi yoksa geçit silahı mı? ), ince işçilik altın broşlar, giyimden altın uygulamalar, saf gümüşten yapılmış kupa. Bozkırda görünmeyen bir höyük gerçek bir hazine çıktı. Eski arkeolog Leonid Yablonsky için bile böyle bir zenginlik vahşi doğadaydı.
Bu bulgular ne hakkında konuşuyor? Bulunan eşyalar arasında çok değerli bir kolye vardı. Janine Davis-Kimbell bu şeyi özel tuttu ve bunun için büyük umutları vardı - bulunun Amazon sorununu çözmeye yardımcı olacağını umdu.
Kemik kalıntıları üzerinde yapılan çalışma, sezgilerinin onu başarısızlığa uğratmadığını onayladı - kemikler kadındı. Kalça kemiklerinin deformasyonuna bakarsak, bu kadınlar çok zıplamışlar. Birçok höyük erkekler içinde gömüldü, ancak diğerleri yanında zengin cenaze hediyeleri ve değerli silahlar bulunan kadın iskeletleri içeriyordu. Bu tepeler Amazonlar hakkındaki efsanenin yaygın olduğu döneme ait. Homer cesur ve vahşi Amazon savaşçılarını ilk anlatan kişiydi. Bu bilgiyi hangi kaynaklardan aldığı bilinmiyor.
Genetik materyallerin analizi Privolga tepelerine gömülü göçebelerin cinsiyetinin ne olduğunu belirlemeye yardımcı oldu. Arkeolog kazılarından birinde 110'dan fazla ok ucu topladı, ancak bir kadın gömüldü. Araştırmacılar, çok önemli bir kişiliğin oraya gömülü olduğu sonucuna vardılar. Yani, bu kabilenin kadınları erkek savaşçıların yanında savaşa gitti ve hatta belki de baş rol oynadı.
Dar botlar içinde Amazon ayakkabılarının antika resimlerinde. Buna benzer bir bot tümsekte bulundu. Eski yazarların eserlerindeki tanımlamalara göre Amazonlar uzun boylu ve açık saçlıydılar. Volga bozkırlarından savaşçı atlılar neye benziyordu? Kalıntıları bulma konusunda Alman uzmanlar, bir kadının görünüşünü yeniden yarattılar - kaba özelliklere sahip sert bir yüz.
Arkeolog, Dr. Alexander Khokhlov, kadınlara hangi kemiklerin ait olduğunu tam olarak belirlemek için höyüklerden gelen yeni ve eski bulguları bir kez daha keşfet İyi korunmuş iskeletlerden bozkır göçebelerinin sadece cinsiyeti değil, kökeni, akrabalık bağları da tespit edilebilen genetik materyaller tespit edilmiştir.
Deney inanılmaz bir özenle hazırlandı. Baş uzman Dr. Burger'di - antik kemik kalıntılarından analiz için uygun DNA yapısını izole edebilen birkaç uzmandan biri. Dr. Burger kemik örnekleme yapıyor. Binlerce yıl sonra orada sadece DNA analizine uygun kumaşlar kalabilir.
Bozkır savaşçılarının eğlenceli tarihi Jenine Davis-Kimbell'i Antik Yunan sınırlarından, Küçük Asya ve Karadeniz'in Yunan yerleşim yerlerinden çok uzaklara götürdü. Sarmaty ve Güneydoğu Avrupa'nın diğer birçok göçebe halkları çoktan gitti, daha güçlü ve daha sayısız kabileler tarafından yer değiştiriliyor. Efsanelerden başka bir şey kalmamış sanki. Ama bu doğru değil - onların torunları bir yerde yaşıyor.
- Amazonların tarihini incelersem, onların soylarını görmem gerekir, o zaman tarih canlanır, - diyor Amerikalı arkeolog Jenine Davis-Kimbell.
Çin sınırından uzak olmayan, medeniyetten uzak, bir sığır çiftçisi köyü olan Jenin, "steppe Amazonlar" hakkındaki hipotez lehine somut kanıt buldu. "
Bu topraklara yolculuk başlı başına bir maceradır. Trenle Moğolistan üzerinden seyahat etmek, sonra uçakla kuzeybatıya uçmak günler alır. Ulgiy, göçebe büyükbaş hayvan yetiştiricilerinin bölgesindeki tek şehir olan Aimak Bayan-Ulgiy (Altay beşiği) sınırının başkentidir. Eski gelenek burada çok güçlü: yerel oklar, eski resimlerden Amazon oklarına benziyor. Yaylar çok uzun mesafeden ateş ediyor ve inanılmaz derecede büyük bir delme kuvveti var. Yaylar artık spor etkinliklerinde kullanılıyor. Çobanların kızlarının ve eşlerinin zarif kemerlerindeki süslemeler, Moğol bozkırlarından binlerce kilometre uzaklıkta bulunan höyüklerden arkeolojik bulgulara inanılmaz derecede benziyor. Kadınlar böyle desenlerin nereden geldiğini bilmezler, bunun arkasında çok eski bir gelenek var.
Şehrin yerel tarih müzesinde Ulgius Davis-Kimbell, nesnelere şaşırtıcı bir şekilde Amazon'un Yunan resimlerinden kopyalanmış gibi bakıyordu: mücevher, bot, keskin uçlu şapkalar. Şapkalardan biri boncuk işlemeli ve Volga bozkırındaki bir höyükten yapılmış altın süslemeyle aynı şekil ve desene sahiptir. Arkeoloğu şehirde değil, çoban ailesinin yazlık otoparkında bekleyen en ilginç şey. Yurtta arkeolojik kazılar temelinde yapılan göçebe yaşam tarzının yeniden yapılanmasına doğru bir şekilde karşılık gelen çok şey gördü. Oysa maddi kültür asıl değil, çok daha önemli olan insanların kendisi, kökeni.
Göçebe yurtlarında Moğol tipine sahip, kirli siyah saçlı insanlar yaşıyor. Bunlar Moğol değil, Bayan-Ulgiy aimak'ta nüfusun neredeyse tamamı Kazak. Kazak ailelerde açık saçlı beyaz tenli kızlar nadiren doğar. 10 yaşındaki çobanın kızı meiramgül böyle olur Meiramgul'ün gözleri tüm akrabaları gibi siyah değil, açık kahverengi ve bal. Yüzü salaş, düz, Moğol özellikli, ama teni diğer Kazaklardan çok daha parlak, hatta farklı bir ton bronz, güneşte yanmış açık Rus saçları altın döküyor.
Sarı saçlı Meiramgül ve annesi, görünüş olarak az benzeseler de, her ikisi de kadınsı çizgi ile nesilden nesile aktarılan genlerin taşıyıcısıdır. Karşılaştırmalı bir DNA analizi, Volga Bölgesi'nde iki buçuk bin yıl önce gömülen Meiramgül ile "steppe Amazonlar" arasında genetik bir bağlantı olduğunu gösterdi. Minik "Amazon" Meiramgül, uzak atalarının yaşam tarzından biraz farklı, sert göçebe koşullarında geleneksel bir yurtta yaşıyor. Kız çocuk kısacık ömrü boyunca bozkırda göçebe bir yaşam için gerekli olan çok şey öğrenmiş zaten.
- Bir kaşif olarak tüm serinliğimle heyecan verici bir andan kurtuldum. Askeri bozkır Amazonlar tarihinin hayat bulduğu bir kıza duygusal heyecanla baktım, - Jenine Davis-Kimbell.
Arkeolog Janine Davis-Kimbell ile Chicago Times'a röportaj:
Davis-Kimball, Batı Moğolistan'daki bir köyden gelen beyaz tenli küçük bir kız ile güneyindeki antik bir cenazeden alınan DNA örneği arasında genetik bir bağlantı keşfetti. 2500 yıllık mezarlara savaş kıyafeti giymiş kadınlarla, kılıç, hançer ve ok uçlarıyla gömüldü. Soru: 9 yaşındaki bir kızla Meiramgül ile bağlandığınızda ne hissettiniz?
Bu herkes için tam bir sürprizdi. ... Göçebe insanların çok farklı olduğunu biliyordum. Seyahat ettikçe diğer topluluklarla etkileşime geçtiler ve kaçınılmaz olarak karışık evlilikler oldu. ... Bir şeyin bu kadar yaygınlaşmasını beklemiyordum, bu gerçekten beklediğimden daha ileri gitti. Soru: O nasıl biriydi ve köyünde hayat nasıldı?
O çok tatlı küçük bir kız, ailesine çok yardımsever, her zaman bir şeyler yapmak isteyen, bu nüfusun tipik hali. Bu mutlak basitliğe dayalı bir yaşam tarzı. Ailesinin şehir bölgeleriyle teması yok. Genel olarak bu toplum pek değişmiyor. Televizyon, bilgisayar, internet, radyo, ulaşım gibi değişime neden olan şeylerden etkilenmezler. Birçok dış etkene maruz kalmıyorlar. Meiramgul'ün daha önce Batı'nın sakinini gördüğünden şüpheliyim. https://www.chicagotribune.com/.../ct-xpm-2004-08-04...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder