3 Temmuz 2021 Cumartesi

3 TEMMUZ HAKASYA CUMHURİYET BAYRAMI.

 



3 TEMMUZ HAKASYA CUMHURİYET BAYRAMI.
Kardeş halkın bayramı kutlu olsun!
• 3 Temmuz Hakasya Cumhuriyeti (′′ Hakas Ciri ′′) günü kutlanıyor. Bu bayram tarihi 20 Ekim 1992 ′′ Hakasya Cumhuriyeti Bayramı hakkında Cumhuriyet yasası ile kuruldu ".
🔹 Hakasya tarihinden bazı bilgiler:
• Hakas ' ın gidişatı 14 Kasım 1923 tarihinde eğitim gördü.
• Hakas ayrılışı ulusal bir bölge haline geldi.
• Hakas özerk bölgesi 1930 yılında eğitim gördü,
• 1990 ' te Hakas ASSD olarak değiştirildi,
• 1991 yılında Hakas SSCB ' ye dönüştürüldü.
• 1992 yılında Hakas SSB Krasnoyar Bölgesi 'nden çekildi ve 29 Kasım 1992' den itibaren mevcut adıyla anılmaya başladı - Hakasya Cumhuriyeti (Hakasya).
• Tatil tarihi 3 Temmuz 1991 tarihinde Rusya Federasyonu 1538-1 sayılı Kanunu kabul edildi ′′ Hakas Özerk Bölgesinin Hakas Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti ' ne dönüştürülmesi üzerine ".
• 6 Haziran 1992 ' te Cumhuriyet kendi bayrağını aldı,
• ve 20 Aralık 2006 arması.
🔹 Hakasya, Güney Sibirya 'da, Sayano-Altay Dağları ve Hakassko-Minusin Kazanı' nın sol tarafında yer alıyor. Kemerov bölgesi, Krasnoyar bölgesi, Tyva ve Altay cumhuriyetleri ile sınırlıdır.
🔹 Cumhuriyetin başkenti Abakan şehri.
🔹 Bu bölgedeki ilk devlet M.Ö. 4-3 yüzyılda ortaya çıktı. Antik Çin yazıtları burada yaşayan halklara ′′ dinlin ′′ diyorlardı ". Daha sonra Hakassko-Minusin kazanı Türkçe konuşan Kırgız kabilesi hareket etti, dinlinlerle karıştı, Kırgızlar yeni etopolitik toplumun askeri aristokratik bir tepesi haline geldi. Böyle bir ulusal kadroda yeni devlet, komşuları - Türk ve Uygur kabileleri ile mücadelede bağımsızlığını savundu - 13 yüzyıla kadar. Farklı zamanlarda Hakasya çeşitli Moğolca konuşan devletler ve Çin ' in bir parçasıydı.
🔹 Hakasya 'nın Rusya' nın yetki alanına girme süreci 17 yüzyılda başladı ve 100 yılı aşkın süredir devam etti.
Hakasya 'nın Rusya İmparatorluğu' nun arkasındaki resmi desteklendiği tarih 20 Ağustos 1727 Rusya ve Çin arasında sınır işareti yapıldı: Sayan kuzey tarafındaki tüm topraklar Rusya ' ya geri döndü, Güney cephesi - Çin İmparatorluğu.
🔹 Hakasya ' nın temel tarihi yerlerinden biri Sovyet zamanının mirası, Sayano-Shushen GES. Yenisey Nehri ' nin resimli mekanında Sayan Dağlık Devriyesi arasında inşa edildi. Farklı çağların ve çağların kültürel ve tarihi anıtları arasında Büyük Salbyk Kurgan (Kamyaka bozkırındaki en büyük arkeolojik tesis, Abakan ' ın 60 kilometre kuzeyinde), Boyar Yazar (Boyara dağının üstündeki nescal resimler), Çebaki Kalesi, Tarpig, Oğlahtinskaya ve daha birçok ilginç nesne.
🔹 Cumhuriyetin doğal manzaraları sıcak kaynaklar, göller (Hakasya ' nın incileri - Balankul Gölü; Batı Sayan yaylalarında deniz seviyesinden 1,6 km yükseklikte kristal temiz su ile Marankul Gölü; şifalı Hankul Gölü ve diğerleri), mağaralar, dağlar. Buraların ünlü dağları Krasnoyar rezervinin sol tarafında bulunan Kunya Dağı (Güneş Dağı), Bele Gölü 'nü tatlı ve tuzlu kısımlara ayıran Şalpan Dağı, ′′ Göğüsler ′′ Hakasya' nın en gizemli yerlerinden biridir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder