19 Aralık 2020 Cumartesi

YOK OLMA TEHLİKESİYLE KARŞI KARŞIYA OLAN KOMİ TÜRKLERİ!

 








YOK OLMA TEHLİKESİYLE KARŞI KARŞIYA OLAN KOMİ TÜRKLERİ!
Komiler, Turan halklarının Ural kolundandır. En yakın akrabaları diğer bir Fin-Ugor halkı olan Udmurtlar'dır. Komiler de diğer kardeş Fin-Ugor halkları gibi Ruslar tarafından Hristiyanlaştırılmışlardır. Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından eski şamanik inançlara ve ulusal kültüre verilen önem artmıştır. Komiler için en büyük tehlike hızla azalan nüfuslarıdır. 2002 yılında 256 bin olan nüfus 2010 yılında 202 bine gerilemiştir. Komilerin toplam nüfusu Rusya genelinde 500 bin dolayındadır. Bunun 202 bini Komi Cumhuriyetinde, kalan kısmı ise Perm Kray, Tümen Oblastı, ve Yamola-Nenets Özerk Orkuğu'nda varlıklarını sürdürmektedir
Komice, Ural dil ailesinin Perm dillerine ait bir dildir. Komice, birkaç lehçeleri ile tek dil olarak veya Perm dillerinin iki kolundan birini oluşturan yakından ilgili diller grubu olarak kabul edilmektedir. Komice'nin Zıryanca, Permyakça ve Yodzyakça olmak üzere üç diyalekti bulunmaktadır.
Komi Cumhuriyetinin resmi dilleri Komice ve Rusçadır. Komice yok olmakta olan bir dil.
Komi Türkleri ve Komi Cumhuriyeti hakkında internetteki bilgiler çok sınırlı. Eğer bu halk hakkında duyarlı olmaz ve bilinçlendirme çalışmalarına bir an önce başlamazsak yok olacaklar.
Olabildiğince paylaşmak, benimsemek ve Komiler hakkında insanları bilinçlendirmek bizim görevimiz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder