19 Ağustos 2020 Çarşamba

Vücudu mükemmel şekilde korunmuş Rusya'da bulunan 14.000 yaşındaki bir köpek yavrusu, son öğünü için yünlü bir gergedanı çiğnedi.

 


Korunmuş bir yünlü gergedanın gövdesi

Korunmuş bir yünlü gergedanın gövdesi

Vücudu mükemmel şekilde korunmuş Rusya'da bulunan 14.000 yaşındaki bir köpek yavrusu, son öğünü için yünlü bir gergedanı çiğnedi.



(CNN)Kusursuz bir şekilde korunmuş bir Buz Devri köpeğinin vücudunu inceleyen bilim adamları, beklenmedik bir keşif yaptılar - midesinin içindeki son tüylü gergedanlardan birinin bir parçası olabilir.

Rus araştırmacılar ilk olarak 2011 yılında Sibirya'nın Tumat kentindeki bir bölgeden köpek ya da kurt olabilen köpeklerin korunmuş, tüylü vücudunu kazdılar.
14.000 yaşındaki yavru köpeğin midesinin içinde kıllı bir doku parçası vardı. Bilim adamları, ilk başta, ince sarı kürkü nedeniyle parçanın bir mağara aslanına ait olduğunu varsaydılar. Ancak Stockholm Doğa Tarihi Müzesi'ndeki uzmanlar tarafından yapılan testler farklı bir hikaye anlattı.
Korunan köpek yavrusu Sibirya'nın Tumat kentinde bulundu.
Korunan köpek yavrusu Sibirya'nın Tumat kentinde bulundu.
Stockholm Üniversitesi ve İsveç Doğa Tarihi Müzesi'nin ortak girişimi olan Paleogenetik Merkezi'nde evrimsel genetik profesörü Love Dalen, CNN'e, "DNA'yı geri aldıklarında, mağara aslanı gibi görünmüyordu" dedi.
Dalen, "Tüm memelilerden bir referans veri tabanına ve mitokondriyal DNA'ya sahibiz, bu yüzden sekans verilerini buna ve geri gelen sonuçlara göre kontrol ettik - yünlü gergedanlar için neredeyse mükemmel bir eşleşme oldu" dedi.
Image


Image

"Hiç duyulmamış bir şey. İçinde doku parçaları buldukları herhangi bir donmuş Buz Devri etoburunun farkında değilim," dedi.
Numuneyi radyokarbon tarihlendirdikten sonra, uzmanlar gergedan derisinin yaklaşık 14.400 yaşında olduğunu belirlediler.
"Bu köpek yavrusu, zaten yaklaşık 14.000 yıl öncesine tarihlendiğini biliyoruz. Ayrıca yünlü gergedanın 14.000 yıl önce neslinin tükendiğini de biliyoruz. Dolayısıyla, potansiyel olarak, bu köpek yavrusu kalan son yünlü gergedanlardan birini yemiştir" dedi.

Bilim adamları, yavru köpeğin midesinde bir parça gergedan olduğunu bilmiyorlar.
Paleogenetik Merkezi'nde bir doktora öğrencisi olan ve yünlü gergedanın ölümünü inceleyen bir makalenin ortak yazarı olan Edana Lord, CNN'e, yaratıkların günümüz beyaz gergedanlarıyla kabaca aynı büyüklükte olacağını söyledi - bu da pek olası değil. köpek yavrusu canavarın kendisini öldürdü.
Araştırmacılar ayrıca, köpeğin gergedanı yedikten kısa bir süre sonra öldüğünü de merak ettiler.
    Dalen CNN'e verdiği demeçte, "Bu köpek yavrusu gergedanı yedikten çok kısa bir süre sonra ölmüş olmalı, çünkü çok sindirilmemiş" dedi.
    "Kurt mu bilmiyoruz, ama eğer bir kurt yavrusuysa, ölmüş bir bebek gergedanla karşılaşmış olabilir ya da (yetişkin) kurt yavru gergedanı yemiş" diye spekülasyon yaptı. "Belki onları yerken anne gergedan intikamını aldı."

    1629 GMT (0029 HKT) 17 Ağustos 2020 güncellendi


























    Hiç yorum yok:

    Yorum Gönder