27 Ekim 2019 Pazar

Sibirya Yerli halklar - Indigenous peoples of Siberia



Sibirya Yerli halklar - Indigenous peoples of Siberia



Dahil Rus Uzak Doğu , nüfusu Sibirya sadece 40 milyon kişi yukarıdaki sayılar. 19. yüzyıl için 17. sonucunda Sibirya Rus istilası ve sonraki Sovyet döneminde nüfus hareketlerine , Sibirya demografisi bugün anadili hakimdir Rusça . Önemli sayıda kalması yerli onları da genetik olarak ilişkilidir toplam Sibirya nüfus (Yaklaşık 4.500.000), aşağıda% 10'undan sorumlu arasındaki grupların, Amerika Yerlileri .

Tarihçe


Koryak Yeni Fire başlayan törende erkekler
In Kamçatka itelmenler 1706, 1731, ve 1741 yılında Rus yönetimine karşı ayaklanmaları, ezilmiştir. İlk ayaklanma sırasında Itelmen tek taş silahlar da, ancak daha sonra ayaklanmalarında onlar barut silah kullandı. Rus Kazaklar gelen sert direnç karşılaştığı Koryak 1745 den 1756 kadar yay ve silahlarla isyan, ve hatta yok etmek girişimlerinde vazgeçmek zorunda kaldılar Çukçi 1729, 1730-1 ve 1744-7 yılında. Chukchi elinde 1729 yılında Rus yenilgisinden sonra, Rus komutan Binbaşı Pavlutskiy Chukchi ve 1730-31 toplu katliamlarda ve Chukchi kadınların köleleştirme ve çocuklara karşı Rus savaş sorumlu oldu, ama onun zulüm sadece Chukchis daha şiddetle mücadele yapılmış . Chukchis ve Koryak karşı bir savaş tarafından düzenlendiği İmparatoriçe Elizabeth tamamen kendi ana topraklarından onları kovmak ve savaş yoluyla kendi kültürlerini silmek için 1742 yılında. Komut yerliler ile "tamamen ekstirpe" olması idi Pavlutskiy o "yardımı ile Kazakların yol açtı hangi 1744-47 gelen bu savaşta yine lider Yüce Allah'ın katletmek için, ve Onun İmparatorluk Majesteleri iyi servet" Chukchi erkek ve ganimet olarak kadın ve çocukları esir. Chukchi Pavlutskiy öldürüp kafasını koparacak tarafından vazgeçmek zorunda bıraktığını Ancak bu savaş faz, bir sonuçsuz sona erdi.
Ruslar da karşı savaş ve katliamları başlattıklarını Koryak 1744 ve 1753-4 yılında. Ruslar dönüştürmek yerlileri kuvvet çalıştı sonra Hıristiyanlık gibi farklı yerli halklar Koryak , Chukchis , itelmenler ve Yukaghirs tüm sürmek için birleşen Ruslar 1746 yılında Nizhnekamchatsk kale yapılan saldırıya doruğa, 1740'larda kendi topraklarının dışında . Kamçatka bugün dolayı, 150,000 bir önceki sayısından 10,000 civarında, bu yerli olmanın sadece% 2.5 ile demografik ve kültürde Avrupa olan bulaşıcı hastalıklar gibi, çiçek , topluca intihar ve 1697'de onun ilhak sonra Kazaklar tarafından toplu katliamlarda Itelmen ve Koryak Rus yönetiminin ilk on yıllar boyunca. Rus Kazakları tarafından soykırım Kamçatka yerli halkları harap ve nüfusun çoğunu yok etmişti. İşlemekle soykırım ek olarak Kazaklar da kürk için hayvanların kitlesel numaralarını kesimi tarafından yaban hayatı harap. % 90 Kamçatkalı'yı ve yarısı Vogules yüzyıllar on dokuzuncu onsekizinci öldürülüp yerli nüfusun hızla soykırım bütün etnik gruplar için neden tamamen tarafından adlandırılmış olabilir etrafında 12 exterminated gruplarla, yokedilmekten Nikolay Iadrintsev itibariyle katliamın 1882 Çok kürk ticaretinin tarafından getirildi.

Başkanı Saha Cumhuriyeti (Yakutistan) Yegor Borisov , 2010 yılında
17. yüzyılda, yerli halkları Amur bölgesinde "kızıl sakallı" olarak bilinen geldi Ruslar tarafından saldırıya ve kolonize edildi. Rus Kazakları, (羅剎) luocha seçildiler rakshasa Budist mitolojisinde bulunan şeytanlar sonra Amur yerlileri tarafından. Onlar acımasızca Amur kabileleri, muhatabı olan istilacıları kolonize gibi onlar istilacıları korkulan Qing hanedanı döneminde Çin-Rus sınır çatışmaları .
Aleuts içinde Aleutians Alaska'da kesilen Aleut kadın ve yakalanan çocuk ve Aleut erkeklerle, Rus yönetiminin ilk 20 yıl boyunca soykırıma uğraması tabi tutuldu. Sonra Büyük Catherine yerli halklarla tedavisinde insanlığı hakim çeşitli talimatlar yayınladı.

Rusya'nın 'ın Savunma Bakanı Sergey Şoygu taşımaktadır Tuva kökenli
Bölgeci oblastniki yerliler Rus sömürgeciliğine neredeyse soykırım boyutlarında şiddete maruz kaldığını kabul Sibirya'da Ruslar arasında, 19. yüzyılda oldu. Onlar kendi önerdiği bölgeci politikalarla durumu düzeltmek olacağını iddia etti. Kullanılan sömürgeciler kesim , alkolizm ve hastalık kontrolleri altındaki yerlileri getirmek, bazı küçük göçebe gruplar esasen kayboldu ve bunların obliterasyonundan kanıt çok kendisi yalnızca birkaç eserler Rus müze ve koleksiyonlarda kalan varlıklarını belgeleyen ile yok edildi .
1918-1921 yılında Sibirya'da şiddetli bir devrimci ayaklanma oldu. Rus Kazaklar Kaptan altında Grigori Semionov kolonizasyonu direndi yerli halkları ezme yoluyla diktatörler olarak kendilerini kurdu. Rus Sibirya sömürgeleştirilmesi onun yerli halkların ve fethi kıyasla olmuştur ABD'deki Avrupa kolonizasyon benzer olumsuz yerliler üzerinde etkileri ve bunların arazi tahsisinden ile ve yerlilerinin. Yerleşim dramatik yerli nüfusun azalmasına yol değildi Ancak Sibirya deneyim çok farklıydı. Slav Ruslar hariç Sibirya ve şehirlerde yerli halkların tüm sayıca üstün Tuva Cumhuriyeti ve Saha Cumhuriyeti Slav Ruslar çoğunluğu oluşturan ile, Buryat Cumhuriyeti ve Altay Cumhuriyetleri outnumbering Buryat ve Altay yerliler. Buryat kendi Cumhuriyeti'nin sadece% 29 makyaj ve Altay sadece üçte biri olduğunu ve Chukchi , Evenk , Khanti , Mansi ve Nenets nüfusunun% 90 oranında non-yerli sayıca üstün olan. Czars ve Sovyetler yerlilerin ren geyiği sürüleri ve el koyduğunu vahşi oyun ile etnik Rusları ödüllendirme ise, yaşam tarzlarını değiştirmeye yerlileri zorlamak için politikaları yürürlüğe koydu. Ren geyiği sürüleri yok olma noktasına mismanaged edilmiştir.

Dile göre farklı nüfus Sınıflandırılması, bu aşağıdaki dil ailelerinin hoparlörleri (konuşanların sayısı 2002 yansıtmak içerir Rus nüfus sayımı ):
Basitleştirilmiş, yukarıda listelenen Sibirya'nın yerlileri, dört gruba konabilir
  1. Ural
  2. Altay
  3. Yeniseian dalı Dene-Yenisey dilleri
  4. Paleosiberian ( "Diğer")
Altay dil ailesi, filogenetik birimi olarak kanıtlanamamıştır. Bu bir olabilir Sprachbund . Paleosiberian basitçe bir kolaylık coğrafi bir terimdir. Genetik hususları düşündüren olmadan - Burada, bu iki terimin olarak portal benzeri başlangıç noktaları hizmet etmek sadece listelenmektedir.

Ural grubu

Hanti ve Mansi


Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin üyesidir mansiler
Hanti (eskimiş: Ostyaklar) ve Mansi (eskimiş: Voguls) yaşayan Hanti-Mansi Özerk Okrugu , tarihsel "olarak bilinen bir bölgede Yugra içinde" Rusya Komi güney-doğu. 2013 yılına, petrol ve gaz şirketleri zaten Hanti kabilelerin topraklarının büyük bölümünü yerle almıştı. 2014 yılında Hanti-Mansiisk bölgesel parlamento önceden Hanti ve Mansi topluluklarını koruyan mevzuat zayıflamaya devam etti. Kabilelerin izni topraklarını girebilir petrol ve gaz şirketleri önce gerekti. Yarı göçebe ren geyiği besleyen bu halk, Izhemtsi içinde Komi Cumhuriyeti'nin Rusya, sadece batısında Ural dağları , zaten Rus petrol devi reddetmişti LUKOIL petrol arama ve sondaj için kendi topraklarını devralma.

Samoyedler


Selkups
Samoyedler şunlardır:
  • Kuzey samoyedler
  • Güney samoyedler
    • Selkup
    • Kamasins veya Kamas (ayrı bir etnik grup olarak artık ortadan kalkmıştır)
    • Mator veya motor (ayrı bir etnik grup olarak artık ortadan kalkmıştır)
    • Koibal (ayrı bir etnik grup olarak artık ortadan kalkmıştır)

Yukagir

Yukagir (öz tanımı: одул odul , деткиль detkil ) kişilerdir Doğu Sibirya yaşayan havzanın içinde Kolyma Nehri . Tundra Yukaghirs Alt Kolyma bölgede yaşayan Saha Cumhuriyeti ; Tayga Saha Cumhuriyeti ve Yukarı Kolyma bölgede Yukagirs Srednekansky İlçesi arasında Magadan Oblast . Rus zamanına göre kolonileşme 17. yüzyılda, Yukagir kabile grupları ( Chuvans , Khodyns , Anauls vb) gelen toprakları işgal Lena Nehri ağzına doğru Anadyr Nehri . Yukagirs sayısı nedeniyle 17. ve 19. yüzyıllar arasında azaldı salgın , internecine savaşlarda ve Çarlık sömürge politikası. Yukagirs bazıları var asimile ile Yakutlar , Evens ve Arzu Küçük'le ve Ruslar . Şu Yukagir yaşayan Yakut-Saha Cumhuriyeti ve Çukotka Özerk bölgenin Rusya Federasyonu. Göre 2002 sayımına , bunların toplam sayısı kadar kaydedilen 1.112 den 1.509 kişi oldu 1989 Nüfus Sayımı .

Mongolickonuşan grubu


Buryat şamanı Olkhon , doğu Sibirya'daki Baykal Gölü
Onları Sibirya büyük etnik azınlık grubu yapar Buryatlar sayısı yaklaşık 436.000. Genelde anavatanları, yoğunlaşmıştır Buryat Cumhuriyeti , bir federal konu hakkındaki Rusya . Bunlar kuzeydeki büyük Moğol grubuz.
Buryatlar dahil olmak üzere Moğol kuzenleriyle birçok gümrük, paylaşan göçebe herding ve dikme kulübe barınak için. Günümüzde Buryatlar çoğunluğu ve çevresinde yaşayan Ulan Ude birçok kırsal daha geleneksel canlı rağmen, cumhuriyetin başkenti. Onların dili denir Buryat .

Türk halkı


Yakut kadın Yakutsk
İçin en önemli örnekler Sibirya'da Şamanizm'in olan Yakutlar , dolganlar ve Tuvalar .

Tungus grup

Evenks yaşayan Evenk Özerk Okrugu arasında Rusya .
Udege , Ulchs , Evens ve Nanai (aynı zamanda Hezhen olarak da bilinir) da Sibirya yerli halkları olan ve genetik bağlara bilinmektedir Americas Yerli Halk .










"Paleosiberian" grubu

Dört küçük dil aileleri ve izolatlar , Paleo-Sibirya dilleri birbirine herhangi dilsel ilişki oluşturmak için bilinmemektedir:
1. Chukotko-Kamchatkan ailesi bazen Luoravetlan olarak bilinen içerir Çukçi ve yakın akrabaları, Koryak , Alutor ve Kerek . Itelmen da Kamchadal olarak da bilinir, aynı zamanda uzaktan ilgilidir. Chukchi, Koryak ve Alutor doğu konuşulmaktadır Sibirya binlerce onlarca (Alutor) (Chukchi) içinde numaralandırma topluluklar tarafından. Kerek artık soyu tükenmiş olduğunu ve Itelmen şimdi batı kıyısında, çoğunlukla yaşlı 10'dan az kişi tarafından konuşulmaktadır Kamçatka Yarımadası .
2. Yukagir düşük iki karşılıklı anlaşılmaz çeşitleri konuşulduğu Kolyma ve Indigirka vadileri. Daha iç konuşulan Chuvantsy dahil olmak üzere diğer dilleri ve daha doğuda, şimdi nesli tükendi. Yukagir bazı ilişkili olduğu tarafından düzenlenen Ural dillerini .
3. Ket orta küçük bir dil ailesinin son kurtulan bir Yenisey ve kolları. Son zamanlarda öne sürüldü [1] ile ilişkili olduğu Na-Dene bu hipotez tarihsel dilbilimcilerin arasında karışık eleştiriler ile karşılandı olmasına rağmen, Kuzey Amerika dilleri. Geçmişte, girişimleri onu ilgilidir yapılmıştır Çin-Tibet , Kuzey Kafkas ve Burushaski .
4. Nivkh alt konuşulan Amur havzası ve kuzey yarısında Sakhalin adasında. Bu yeni bir modern literatüre sahiptir ve Nivkhs geçen yüzyılda çalkantılı bir geçmişi yaşadım.

İçin İlişki Amerika Yerlileri


Kranoyarsk Bölgesel Müzesi, Rusya'ya Yerli Sibirya Şaman
Günümüz Sibirya'dan Paleo-Indians genelinde Americas içine geçti düşünülen Beringia 40,000-13,000 arasında yıllar önce kara köprüsü. Bir Georgetown Üniversitesi Çalışma kara köprü üzerinden geçiş olarak birleşerek, Kuzey Amerika Na-Dene dilleri ve Sibirya Yenisey dilleri arasında benzerlik sonuçlandı ileri sürdü Dene-Yenisey dilleri ailesi.
Genetik markerlerin analizi ayrıca yerli insanların iki grup bağlamak için kullanılmaktadır. Çalışmalar hep babalarından gelen oğulları tarafından devralınan Y kromozomu üzerinde belirteçleri bakarak üzerinde duruldu. Haplogroup Q Americas çoğu yerli halklar arasında paylaşılan benzersiz bir mutasyon olduğunu. Çalışmalar Sibirya'nın ketler yılların% 93.8 ve Sibirya'nın selkuplar yılların 66,4% mutasyona sahip olduğunu bulduk. Temel komponent analizi büyük Y- çözünürlüğünde bazı Kuzey Amerika Kızılderililere (Chipewyan ve Cheyenne'e) ve merkezi / güney Sibirya (özellikle keTs, Yakutlar, Selkups ve Altaylarda) bazı nüfus arasında yakın bir genetik ilişkisinin anlaşılacağı kromozom haplogroups. Bu model dağılımı ile kabul mtDNA haplogrouptarafından X , Kuzey Amerika'da bulunan, doğu Sibirya'dan yoktur, ancak güney merkez Sibirya'daki Altais mevcuttur. Kızılderililere arasında güçlü bir bağlantı genetik kanıtlar yerli insanlarla ilgili olan Altay Dağ Sibirya bölgesi.

Kültür ve gümrük


Laminer zırh giydiği ahşap ve kemikler tarafından uygulanan sertleşmiş deri Chukchi , Aleut ve Chugach ( Alutiiq )

Geç lamellar zırh Sibirya'daki yerli halkların giydiği

Krasnoyarsk Bölge Müzesi, Rusya'ya Yerli Sibirya Kano

Yerli Sibirya Müzik Aleti Krasnoyarsk Bölge Müzesi, Rusya'ya, Boğaz Şan ile kullanılabilir

Edebiyat

  • Rubcova, ES: Dil ve Folklor Eskimoes arasında, Cilt üzerindeki malzemeleri. Ben, Chaplino Lehçesi. SSCB Bilimler Akademisi , Moskova * Leningrad 1954
  • Menovščikov, GA (= Г. А. Меновщиков) (1968). "Popüler Kavramlar, Dini İnançlar ve Asya Eskimoes Ayinleri". Dioszegi, Vilmos olarak. Popüler inançların ve Sibirya'da folklor gelenek . Budapeşte: Ettiği.
  • Barüske Heinz: Eskimo Märchen. Eugen Diederichs Verlag, Düsseldorf ve Köln, 1969.
  • Merkur, Daniel: Yarım Inuit arasında Şamanizm ve Başlatma / Gizli tehlikesi var. Mukayese Din Acta Universitatis Stockholmiensis / Stockholm çalışmalar. Almqvist ve Wiksell, Stockholm, İsveç, 1985.
  • KLEIVAN, I. ve Sonne, B .: Eskimolar / Grönland ve Kanada. (Seri: dinler İkonografi, bölüm VIII / kutup Peoples / fasikül 2). Dini İkonografi • Devlet Üniversitesi Groningen Enstitüsü. EJ Brill, Leiden (Hollanda), 1985 , ISBN  90-04-07160-1 .

Ayrıca bakınız

Atıflar

Referanslar

  • Batalden Stephen K. (1997). Avrasya'nın Yeni Bağımsız Devletler: Eski Sovyet Cumhuriyetleri El Kitabı . Katılımcı Sandra L. Batalden (ed revize edilmiştir.). Greenwood Publishing Group. ISBN  0897749405 . Alındı 24 Nisan 2014 .
  • Bisher Jamie (16 Ocak 2006). Beyaz Terör: Trans-Sibirya Kazak Savaş . Routledge. s. 492. ISBN  1135765952 . Alındı 24 Nisan 2014 .
  • Bobrick, Benson (15 Aralık 2002). "Doğu Won Nasıl oldu" . NEW YORK TIMES . Alındı Mayıs 24 2014 .
  • Siyah, Jeremy (2008). Savaş ve Dünya: Askeri Güç ve Kıta, 1450-2000 Kaderi . Yale University Press. ISBN  0300147694 . Alındı 24 Nisan 2014 .
  • Etkind Alexander (2013). İç Kolonizasyon: Rusya'nın İmparatorluk Deneyim . John Wiley & Sons. ISBN  0745673546 . Alındı 24 Nisan 2014 .
  • Forsyth, James (1994). Sibirya Halkları A History: Rusya'nın Kuzey Asya Kolonisi 1581-1990 (resimli, yeni baskı, revize ed.). Cambridge University Press. ISBN  0521477719 . Alındı 24 Nisan 2014 .
  • Jack, Zachary Michael, ed. (2008). Halatlar İçinde: Sportswriters Onların Game On alın . Nebraska Basın U. ISBN  0803219075 . Alındı 24 Nisan 2014 .
  • Kang Hyeok Hweon (2013). "Büyük kafalar ve Budist Şeytanlar: 1654 ve 1658 Kore tüfek atışı Devrimi ve Kuzey seferleri" .
  • Levene, Mark (2005). Ulus Devlet Çağında Soykırımı: Cilt 2: Batı'nın Yükselişi ve Soykırım Coming . IBTauris. ISBN  0857712896 . Alındı 24 Nisan 2014 .
  • Mote Victor L. (1998). Sibirya: Apart dünyalar . Sovyet cumhuriyetlere Westview dizisi (gösterilmemiştir ed.). Westview Press. ISBN  0813312981 . Alındı 24 Nisan 2014 .
  • Pesterev, V. (2015). Sibirya sınır: korku bölge . (IBG ile birlikte) Royal Geographical Society Londra.
  • "Sibirya'da aşiret hakları zayıflamasıyla Ren geyiği çobanları Rus petrol-dev almak" , Survival Uluslararası 2014 13 May , alınan 1 Eylül 2014
  • Stephan John J. (1996). Rus Uzak Doğu: A History (yeni baskı ed resimli.). Stanford Üniversitesi Basın. ISBN  0804727015 . Alındı 24 Nisan 2014 .
  • Ahşap Alan (15 Nisan 2011). Rusya'nın Frozen Frontier: Sibirya A History ve Rus Uzak Doğu 1581 - 1991 (resimli ed.). A & C Siyah. s. 272. ISBN  034097124X . Alındı 24 Nisan 2014 .
  • Condé Nast adlı Gezgin, Cilt 36 . Condé Nast Yayınları. 2001 . Alındı 24 Nisan 2014 .
  • Yıllığı . Yerli İşleri Katılımcı Uluslararası Çalışma Grubu. Yerli İşleri Uluslararası Çalışma Grubu. 1992 . Alındı 24 Nisan 2014 .
  • Ahşap Alan (15 Nisan 2011). Rusya'nın Frozen Frontier: Sibirya A History ve Rus Uzak Doğu 1581-1991 . A & C Siyah. s. 89-90 . Alındı Eylül 1 2014 .

Dış bağlantılar

  • Kuzeyin Yerli Halkların Rus Derneği
  • tehlike altındaki dillere UNESCO Kırmızı Kitap: Kuzeydoğu Asya
  • Tehlikedeki Ural Peoples
  • Net Rusya'nın Azınlık dilleri
  • Rus İmparatorluğu halkları Kırmızı Kitabı
  • Sibirya Tribes üzerinde Survival Uluslararası sayfası
  • Rusya Yerli Halklar tarafından L'auravetl'an Yerli Bilgi Ağı
  • (Rusça) В погоне за малыми , azınlıkların tedavisi hakkında bir makale Rus İmparatorluğu , Kommersant -Para, 25 Ekim 2005
  • Haritalama Yerli Sibirya: Mekansal Değişimler ve Etnik Gerçekler, 1900-2010. Ivan Sablin & Maria Savelyeva


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder