15 Eylül 2019 Pazar

İKİ BİN YILLIK KÖPEK MEZARLIĞI BULUNDU !



İKİ BİN YILLIK KÖPEK MEZARLIĞI BULUNDU !

Arkeologlar Sibirya’da Kuzey Kutup Dairesi yakınlarında 2000 yıllık bir köyde köpek mezarlığı buldu.

Rusya’nın Sibirya bölgesinde Salekhard şehrindeki 2000 bin yıllık Ust-Polui arkeolojik alanında yürütülen kazılarda 115’ten fazla köpeğin kalıntısına ulaşıldı. 5 köpeğin iskeleti yüzeye yakın bir çukura dikkatlice gömülü şekilde bulundu. Araştırmacılar bu 5 köpeğin gömülme şeklinin aynı alanda bulunan 3 insanın gömülme şekline oldukça benzer olduğunu ortaya çıkardı. Normalde Kuzey Kutup Dairesi yakınlarındaki bölgelerde bu tarz alanlarda en fazla 10 köpek kalıntısına ulaşılırken, bu benzersiz alanda 115’ten fazla köpek kalıntısına ulaşıldı.

Alberta Üniversitesi’nden Ust-Polui’de çalışan arkeolog Robert Losey, köpeklerin köylülere çeşitli hayvanların avlanmasında, ren geyiklerinin otlatılmasında ve kızakların çekilmesinde (bugün hala olduğu gibi) yardımcı olduğuna dair izler bulunduğunu söyledi. Köpeklerin hem evcil hayvan, hem işçi, hem de besin kaynağı olarak kullanıldığı ortaya çıktı.

Bunun yanı sıra köpeklerin birçoğunun kesilip öldürüldüğü, bazılarının dini ritüeller için kurban edildiği ve hatta yendiği anlaşıldı. Birçok köpek kemiğinde kesilme izleri bulunurken, alandaki bir bölgede bulunan 15 köpeğin hepsinin kafatasları aynı şekilde kesilip açılmış olarak bulundu. Köpeklerin dini törenler için kurban edilmesinin Sibirya bölgesinde oldukça yaygın bir davranış olduğunu söyleyen Robert Losey, bu insanların ruhları tatmin etmek ve topluluğun sağlığını korumak gibi sebeplerde bu tür davranışlarda bulunduklarını ifade etti.

Fakat Losey, beş köpeğin yemek için veya kasıtlı olarak öldürülme belirtisi göstermediğini ve çok dikkatli bir şekilde gömüldüğünü söyledi. 3 yıl önce dünyanın kuzeyindeki insanlar ve köpekler arasındaki ilişkiyi araştırmak için bu köpek kalıntılarını incelemeye başlayan Losey, bu antik köydeki köpek mezarlarının bazı insanlar ve köpekler arasında gelişen yakın bağı gösterdiğini ifade etti.

Uzmanlar Ust-Polui köyünde 2000 yıl önce yaşamış köpeklerin kemik ve vücut bakımından modern Sibirya kurtlarına (Husky) benzediğini, bu köpeklerin çoğunlukla siyah beyaz kürklere sahip olduğunu fakat bu antik Sibirya kurtlarının günümüzdeki Sibirya kurtlarından daha küçük olduğunu söyledi. Çoğu 22 kilogramdan hafif ve 50 santimetreden kısaydı. Modern bir Sibirya kurdu yaklaşık 27 kilogram ağırlığında ve 60 santimetre boyunda oluyor.

Aynı zamanda Baykal Gölüne yakın 8 bin yıllık arkeolojik alanlardaki köpek mezarları üzerinde çalışan Losey, bu bölgelerdeki köpeklerin yenmediğini, törenlerde kurban edilmediğini ve kasıtlı olarak öldürülmediğini dile getirdi. Üstelik buradaki köpeklerin bir kısmını süslü tasmalar ile seramik kavanozlar ve tahta kaşıklar gibi mezar hediyeleriyle gömülü bulduklarını ifade etti.

Bu iki bölgede köpeklere karşı gösterilen böylesi iki farklı davranış, yaklaşık 15 bin yıl önce kurtlardan evrilen köpeklerin insanlarla ilişkilerinin kültürden kültüre nasıl değiştiğini gösteriyor. Ust-Polui arkeolojik alanında yapılan bu keşif, insanlar ve en sadık dostlarının 2 bin yıllık geçmişine ışık tutuyor.

LiveScience


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder