21 Aralık 2021 Salı

NARDUGAN BAYRAMIMIZ KUTLU OLSUN

 



NARDUGAN BAYRAMIMIZ KUTLU OLSUN
Türklerde "Güneş’in Doğuşu" anlamına gelen ve Ön Türkler’deki Atalar Kültü"döneminden günümüze kadar Orta Asya coğrafyasında Güneş Kültü adına kutlanan bir bayramdır.
Her yıl 22 Aralık’tan sonra gelen ilk dolunayda kutlanır. Bunun nedeni ise Türklerin eski inanışına göre, gece ile gündüz sürekli savaşırlar ve 21 Aralık günü en uzun gecedir..ardından Güneş daha çok görünmeye başlar ve günler uzar. Bu yüzden Türklerce Ay yılı esasına dayalı olarak 22 Aralık gününü takiben ilk dolunayın çıktığı gün "yeni yılın ilk günü"dür.
Bugün içinde tüm Türkler, ölümsüzlüğün simgesi olarak kabul ettikleri ve Türk Kültüne göre tüm insanların türediği ağaç olan Akçaçam Ağaçları’nı süsler ve bu ağaçların altında, çevresinde geleneksel oyunlar oynar, kopuz eşliğinde şarkılar söyler ve eğlenceler düzenler. Hediyeleşerek sevinç artar..büyükler ve akrabalar ziyaret edilir çocuklar sevindirilir. Sofralar donatılır neşeli sohbetler eşliğinde..Yeni Yıl neşeyle karşılanır.
Ayrıca halı, kilim, oya, suzani başta olmak üzere birçok geleneksel el sanatları ve dekorasyonda bu özel motifleri görmek mümkün..
*Etimoloji;
Türklerin kutladığı diğer bayramlar olan Paktıgan ve Koçagan bayramlarıyla da uyumlu olan Nardugan’ın, "gündönümüne dayalı bayramlar"la birlikte üçlü bir yapının parçası olduğu görülmektedir. Nardugan, Moğol dilindeki Nar (Güneş), Türk dilindeki Tuqan (Doğan) sözcüklerinden oluşmuştur. Tatarlar bu bayrama Koyaş Tuğa yani Güneş Doğan günü derler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder