Güney Sibirya halkları Türk döneminde: Prototürk altyazı: M.Ö. Milenyum ' un ilk yarısı
Bölüm: Berel tipi anıtlar
Berel tipi anıtlar genel olarak geç Pazyryk kültürüne sahiptir ve M.Ö. Milenyum I.Ö. tarafından ilk yarıya tarihlenir. Dağ Altay 'da bu dönemin anıtları Güney Sibirya' nın diğer bölgelerinden daha kötü araştırılmıştır. Bunların en parlakları Pazyryk yakınlarında Balıktyul ' de S.S. Sorokin tarafından kazılan kurganlardır. Dağ Altay ' da (Katanda I, Berel, Coxa ve Yakonur) bu zamanın bilinen tüm gömülleri A.A. Gavrilova tarafından Berel tipi mezarları adı altında birleştirildi ve M.Ö. IV-V. yüzyıllardır tarihlendi. Bazı nesnelere göre (boynuzlu domuz ok uçları, Yuvarlak üst kısımlı kemik kemiği tokaları) doğrudan Ranetürk zamanındaki kurganlara bitişik.
Berelya gömülmesinin temel özelliği, atla gömülme ayinidir ve genellikle doğu (geniş) gömülme yöntemi, bazı durumlarda, aynı zamanda Shibin aşamasındaki er kurganlarda olduğu gibi 2-3 atın gömülmesidir. Her ikisi de Sayano-Altay cenaze törenleri için en karakterli M.Ö. M. Milenyum atı. Bu gömme ayinin Altay ' da erken göçebe döneminden beri ara verilmediği tahmin edilebilir. Bu dönemde Dağ Altay 'da paralel olarak var olan kültürün unsurlarının, özellikle Pazyryk' e benzeyen, özelliği atsız gömülme olan, Hun geleneklerine daha özgü (örneğin Koc Pasha Mezarı) benzetildiği belirtilmelidir.
***
Son durum, sadece Berel tipi mezarların değil, Sayano-Altay topraklarında atlı atlı gömülü tüm gömülmeler için ilkel olarak önemlidir. Dağlık Altay 'da yeniden yayılıyorlar, Antik Türk Kağanatları' nın ölümünden sonra var olmaya devam ediyorlar ve dolayısıyla cenaze töreninin özelliği dar, etnik anlamda aslında Türkçeler tarafından kabul edilemez. A.A. Gavrilova, Berel tipi mezarların vücut kabilelerine ait olduğuna inanıyor , ′′ yazılı kaynaklara bakılırsa Hunnu soyundan gelen ". Bu varsayım en olasılıkla görülse de, ekstra kanıt gerektirir.
Hunlar için uygun atların mezarlıklarının geleneği değildi. Aynı zamanda atla gömülmek, Pazyryk kültürünün son (Shibin) aşamasına kadar Altay (Yuezhjjj) nüfusunun ayırt edici bir özelliği oluşturmaktadır. Vücut esaretleri ile kimliklerini belirlemek, bu ayin dinlin-bedenini Yuejjj 'den ödünç almak ve sadece bir kısmı Dağ Altay' da saklandı. Altay cenazelerine hangi kronolojik düzeyden teleski denebilir, söylemek zor. Berel tipi (IV-V yüzyıl) anıtlarının varoluş süresi, yani Orta Asya ' da hakimiyet dönemi - İlk Türk Kağanatının direkt siyasi selefileri.
***
Fotoğraflar Berel Kurganları (Krallar Vadisi) makalesinden alınmıştır ":
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder