18 Şubat 2021 Perşembe

İlk kadın Kırgız Lejyonu efsanesi

 



İlk kadın Kırgız Lejyonu efsanesi
Bu efsane, Kırgız folklorunda yaklaşık yüzyılın ortalarında Kırgız kabilelerinin
Tian-Shanya Vadisi ' nden Yenisea nehrinin dağlık bölgelerine toplu taşınması başladı.
***
Bu bakış açısı, S.G. Klashtorny, A.M. Mokeeva, V.P. Mochorin ' in ortak çalışmasında açıklandı. Burada Tian-Shanya dağının birinde, modern Atbaşhyn bölgesindeki resimli vadide bulunan bir cherik kabilesi yerleşti, bu da ′′ savaşçı, ortak ′′ anlamına geliyor. Cherik kabile birçok küçük doğumları birleştiriyor. Antik Çin 'de ′′ çerik ′′ kelimesi ′′ asker ′′ anlamına geliyordu, sonra Moğol diline geçti ve sonra zaten Kırgızca' ya, Kırgız kabilesinin liderlerinden birinin adı olarak. Ve daha sonra bu liderin adı ve tüm kabile ′′ çerik ′′ oldu.
Zor ve zor bir yıl, sert, karsız kış ve çırpınan (kyr. Ürkütücü - beslemeden büyükbaş hayvan düşüşü). Kabile reisi (kyr., Türk) çekilen acıdan hasta oldu. - bek, koş, bik, biy, biy, bey, bəy, bəy - bəy - orta doğu ve orta asya ' da bazı halklarda soylu başlık, ayrıcalıklı nüfus kategorisi, kabile reisi) ve burada başka bir saldırı - barymta (kyr., İst. Baranta - komşu kabilelerin sığır hırsızlığı için baskın). Kabile erkek nüfusunun azlığı nedeniyle savunmacıları işgalcilere karşı koyamadı. Ve sonra bu kabilenin tüm üyelerinin Begayim adını verdiği beka karısı, bir kadın takımı kurmayı önerdi.
Begayym tüm kadınları kendi yurtlarında topladı ve toplandıklarında şöyle dedi:
Sevgili kadınlar! Bu büyük kazadan sonra hayatımızın nasıl olduğunu hepiniz biliyorsunuz. Kalmak savaşlarında birçok erkekimiz öldü ve kış ürkütücü hayvanlarımızın parçalarını aldı. Komşularımız da ürpertici ve onları bizim sığırlarımızla doldurmaya karar verdiler. Yardım bekleyecek bir yerimiz yok ve kızlarımız ve genç kadınlarımız için kendi öz koruma ekibimizi kurmayı öneriyorum. Örnek alacağımız birileri var. Hepiniz kahraman kızımız Zhanyl Myrza ' yı hatırlarsınız.
***
Tam olarak kadın kadrosunun temeli, daha sonra yerel akınlar tarafından bulunan efsanevi zengin kız Zhanyl Myrza ' nın efsanevi kızının fahişeleri hakkında eski destansı hikayelerden biri: Togolokom Moldo, A. Chorobayev, Y. Abdyrahmanov ve M. Musulmankulov, kahramanca destansı eserlerin küçük biçimi olarak yeni bir lad ' a aktarıldı - şiir. M seçeneğinde. Kırgız Noygut kabilesinden çıkan Müslümankulova, bebeklikten Zhanyl kızı, 12 yaşında soğan çekmeyi, berkut ve tazılarla avlanmayı öğrendi. Bir nişancı olarak ünlü oldu, 16 yaşında kırk jigitten bir arkadaşa liderlik etti ve halkını savundu, düşmanlarını yendi ve bu zamandan itibaren Noygutlar topraklarının etrafında dolaştı.
Güçlü, becerikli, cesur, cesur, halkını düşmanlarından koruyan, özgürlüğüne ve onuruna saldıranları şiddetle cezalandırdı. Olağanüstü fiziksel gücü, lider ve komutanın organizasyon yetenekleriyle birleşti. Söylemede özgürlük ve bağımsızlık halkın idealleri, barışçıl yaşam hayalleri, vatan savunmasında gösterilen kahramanlıklar ifade edildi. Çerik kabilesinin erkek nüfusu hızla azalsa da, uzun süreli doğum çatışmalarında ölen akrabalarının silahları, kadınlar lejyonuna devredildi. Bu lejyonun komutası Begayim tarafından üstlendi. Manas ' ın (choro) arkadaşıyla benzerlik göstergesi, komutanlar tarafından yönetilen 4 bölüme ayrılan 40 kişi olarak kadro sayısı belirlendi.
***
Çocukluğundan beri neredeyse tüm kızlar ve genç kadınlar at sürmek için eğitildi ve birçok kişi de savaş sanatını çok iyi biliyordu, bu yüzden bu kadınlardan bir askeri birlik kurma görevi oldukça başarılıydı. Düşmanlarla ilk silahlı savaş hayvan işgalcileri cezalandırıldı. Kadın takımı şüphelenmeyen korumalara saldırdı ve çalınan tüm hayvanları aldılar. Ardından bir ekip, yerleşimciler tarafından tüm bölgeyi keşif yaptı, düşmanların saldırısına uğrayabileceği yerler belirlendi ve bu yerlerde askeri güvenlik görevlileri sergilendi. Ve bu saatten sonra kimse Cherik kabilesinin barışçıl köylerine ve onun doğum birimlerine saldırmaya cesaret edemedi ve Atbashyn ilçesinin tüm bölgesine barış ve düzen kuruldu.
Yazan: Yuri Belyakov

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder