18 Ekim 2020 Pazar

Dünyanın En Soğuk Köyü - Oymyakon:

 





Dünyanın En Soğuk Köyü - Oymyakon:
Oymyakon, Rusya'nın Saha Cumhuriyeti'ne bağlı Oymyakon ulusunda yer alan ve dünyanın en soğuk köyü olarak bilinen köydür. Nüfusu 2014 yılı verilerine göre 517'dir. Verhoyansk kasabasıyla birlikte dünyanın havası en soğuk yerleşim birimlerinden biri olsa da birçoklarınca dünyanın en soğuk yerleşim birimi olarak kabul edilmektedir. Bir okul ve sağlık kliniğinin bulunduğu köyde, kış aylarında elektronik cihazlar ve otomobiller kullanılamamaktadır.
1924 yılında -73 dereceyi görmüştür. Yaz ayında -10 derece civarında oluyor. Kış ayında -50 derece civarında oluyor.
At, sığır, balık ve koyun etiyle besleniyorlar.
Yakacak olarak odun kullanılıyor. Yaz ayı geldiğinde az da turist ziyareti alıyorlar. Buradan gelen parayla da çevre illerden kışlık ihtiyaçlarını karşılıyorlar.
Saha'nın doğusunda ve Indigirka Nehri'nin kıyısında olan Oymyakon, Arktika'ya çok yakın bir konumda. Aralık ayında ortalama 3 saat kadar gün ışığı görüyorlar. Yazın ise 21 saat civarı güneşten faydalanıyorlar.
Yapılan araştırmada köyde yaşayanların hallerinden mutlu olduğunu söylüyor.
Sadece ölen kişileri gömmekte zorluk çekiyorlarmış. Zemin tamamen buz olduğu için önce zemine kilolarca kaynar su dökülüyormuş. Daha sonra üzerinde kömür yakılarak zemin kazınacak hale getiriliyormuş.
Eğer yağış olmazsa görme mesafesini 1 metreye kadar düşüren sis oluşuyormuş.
Kanalizasyon kazılamadığı için tuvaletler evlerin dışına kurulmuş.
Köyde sadece bir tane market bulunuyor.
Rus çayı olarak bilinen votka sayesinde vücutlarını ısıttıklarını söylüyorlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder