24 Ekim 2020 Cumartesi

Altay İskitleri Kırım'dan döndü

 











Altay İskitleri Kırım'dan döndü


Bu yıl antik Pazyryk halkının yaşamını ve geleneklerini yeniden yaratmak amacıyla düzenlenen tarihi yeniden yapılanma kulübü "Çarın Altay İskitleri" koordinatörü ve başkanı Cheyesh Baytushkina, Eylül ayında hemşerilerimizin katılımıyla gerçekleşen görkemli Kırım askeri-tarih festivalini anlatıyor ..

- Chenesh, bize Çar'ın Altay İskitleri kulübünden ve zaten katılmayı başardığı projelerden bahsedin.
- Temelde, kulübün liderliği Altay Cumhuriyeti'nden yetenekli ustalarımız: Vladimir Monosov, Arzhan Kukhaev, Aisulu Takin ve Aidan Tadykin. Kulüp genç, ancak bu kompozisyonda büyük askeri-tarihi festivallere iki kez katıldı - yazın Moskova'da düzenlenen uluslararası festival "Times and Epochs" ve Rus ordusunun desteğiyle Rusya Federasyonu Kültür Bakanlığı'nın emriyle düzenlenen Kırım askeri-tarih festivaline katıldı. -Tarihsel Toplum, Rusya EMERCOM ve Rusya Federasyonu Savunma Bakanlığı.

Kırım Festivali organizatörlerine göre, zamanla tüm yıl boyunca faaliyet gösterecek bir tema parkına dönüştürülmesi gerekiyor. Koordinatörleri Ratobortsy tarihi projeler ajansı ve Garrison-A askeri-tarihi yeniden inşa merkezidir. Yarımadanın tarihi, Chersonesos'un doğumundan II.Dünya Savaşı'nda Sivastopol'un kurtuluşuna kadar festivalin konuklarına sunuldu. Fedyukhin Tepeleri'ndeki festivale 150 Rus askeri tarih kulübü katıldı. Kırım Askeri Tarih Festivali, Rusya'nın dört bir yanından ve yurtdışından sekiz yüz reenaktörün yardımıyla yarımadanın yaşamının ana dönemlerinin tarihine dalma günleri.

Tüm siteler 10 gün boyunca etkileşimli olarak çalıştı ve her birinde belirli bir dönem gösterildi. Günlerden biri, 13 Eylül, antik çağa ve Kırım'daki Roma varlığına adanmıştı. "Antik Çağ" sitesinde, Romalıların yanında bir de "Altay Kraliyet İskitleri" kampı vardı. Sonuç olarak, kulübümüz “Festivalin düzenlenmesine yardımcı olmak için” ve “Sitenin en iyi tanıtımı için” diplomalarını aldı.

Mekanların mekanı, seyircinin antik dünyanın askeri ve barışçıl yaşamına dalmasına imkan verecek şekilde düşünüldü; her birinin atmosferi, kurguları ve karakterleri festivalin konukları üzerinde büyük bir etki bıraktı. "İskitler Kampı" nın toprakları, en parlak ve en kalabalık bölgelerden biriydi.

- Kulübünüz, cumhuriyetimizde ve yurt dışında yaratıcı çalışmalarıyla yetki kazanmış ustaları içerir. Festivalde tam olarak ne yapmaları gerektiğini bize anlatın ...
- Altay'ın eski İskit mezar höyüklerinde yapılan arkeolojik kazılarda bulunan tüm buluntular ve ustaca ürünler, o zamanın büyük ustalarının ellerinde yaratıldı. Bugün inanılmaz bir sanat eseri olarak algıladığımız bu muhteşem şeyleri sıradan bir insan yapamazdı. O uzak antik çağlarda İskitler savaşçılar, rahipler, prenslerdi, ancak görsel görüntüleri, mücevherleri, kıyafetleri yetenekli ustaları tarafından yaratıldı.

Kulübümüz "Altay Kraliyet İskitleri", yaratıcılıkları bu konuda "seçkinliklerinden" bahsetmemize izin veren çok yetenekli Tanrı'dan insanları içerir ve elbette bu, eski zamanlarda ustaların sıradan insanlar olmadığının bir kanıtıdır. toplum.

Kulübümüzün ana üyeleri zanaatkârlardır: Vladimir Mihayloviç Monosov - tarihçi ve halk ustası (ahşap oymacılığı, deri dokuma), Arzhan Kukhaev - Rusya Federasyonu halk ustası (metalle çalışma, döküm, kovalama), Aisulu Takina - Rusya Federasyonu halk ustası ( sanatsal keçe, Pazyryk dönemine dayanan kostümlerin yazarı), Aidana Tadykina tanınmış ve yetenekli bir ustadır (sanatsal keçe, yünden resimler).

İskitlerin sahasında İskitlerin hayatından sahneler oynandı ve eski geleneklere göre keçe keçe, deri dokuma, eyer atları üzerinde ustalık sınıfları gösterildi. Misafirler göçebe mutfağının sırlarını tanıdı ve her zanaatın ustası olan Aisulu Takina, Kırımları her gün göçebe yemekleriyle mutlu etti. Aisulu, Pazyryk kostümlerinin eskizlerine dayanarak keçe ve pamuktan giysiler yarattı ve ustalarımız onları sadece göstermedi, aynı zamanda sürekli yürüdü ve içinde çalıştı. Kostüm tasarımcısı Aisulu Takina'nın tarihi kostümleri yeniden yaratmaya çalışması kulübümüz için çok değerli - her moda tasarımcısının böyle bir isteği yok ve çoğu sadece modern koleksiyonlar dikiyor. Kulübümüzde her şey gerçektir: Giysiler, ev eşyaları, ustaların çalışma aletleri modern olanlar yerine tamamen kullanılıyor.

  

İskit lideri olarak Vladimir Monosov; Aidana Tadykina iş başında

Vladimir Mihayloviç Monosov, İskit koşum takımlarının ahşap oymacılığı üzerine ustalık dersleri ve bir at için dizginler verdi ve hemen atı sahada dizginledi. Dünyanın farklı yerlerinden birçok usta, hayranlıklarını ifade etmek için ustamıza yaklaştı. Minsk'ten çok yetenekli bir usta, V.M. Monosov, "Seni Tanrı gibi keser ... ve hatta Tanrı'dan biraz daha iyi ..." dedi.

V.M. Monosov, Pazyryk motiflerine dayanan ahşaptan yapılmış birçok başlığın yazarıdır ve festivaldeki eserlerinin her birine coşkulu alkışlar verilmiştir. İlk kez 1993'te Ukok yaylasından bir İskit prensesinin başlığını yeniden yarattı. Altay Cumhuriyeti'nin birçok moda tasarımcısı ve tasarımcısı koleksiyonlarını başlıklar ve ahşap ürünlerle süsledi. Eserleri, zanaatkar kadınlarımızın tasarımcı kıyafetleri ile uyumlu bir çerçevede bir elmas gibidir. Birçok Altay sanatçısı, şarkıcı, dansçı ve tasarımcı V.M.'nin kostümlerinde büyük sahnelere çıktı. Monosov ve bu güzellik için hem Rusya'da hem de yurtdışında yüksek ödüller aldı. V.M. sanatı Monosov, tasarımcılar sadece Altay Cumhuriyeti'nden değil, diğer bölgelerden de ilham aldı. Bugün, komşu Tuva'daki "Edegey" moda tiyatrosu koleksiyonunda Altay prensesi Ukok'un bir kostümü var. Moğolistan'daki moda tasarımcıları koleksiyonunda başkaları da var. İnanıyorum ki V.M. Monosov, bu eski görüntüleri sahnede canlandıran ilk kişi.

Aynı zamanda Anokhinsky Müzesi için yarattığı tüm İskit mutfak eşyalarının, at ekipmanlarının ve Prenses Ukok kostümünün yeniden yapılandırıcısıdır. Şimdi tüm dünya onun çalışma kopyalarını düşünüyor ve kendisi de antik çağda olanı kolayca yeniden yarattığı ve onu şimdiye "çevirdiği" için geçmişe bir rehber gibidir.

Festivalin tüm alanları ziyaretçilere açıktı ve V.M. Monosov , Sivastopol savunmasının yeniden inşasının gerçekleştirildiği Büyük Vatanseverlik Savaşı (resimde) alanındaki "savaşa" katıldı. V.K. adını taşıyan cumhuriyetçi spor salonunun bir öğretmeni olarak. Plakasa ve bir tarihçi, tüm dönemlerin incelenmesi konusunda tutkulu. Sovyet Ordusu ve Alman Wehrmacht'ın reenaktörleri, retro teknoloji ve piroteknik çalışan askeri bölümlerde yer aldı ve elbette tüm bunlar çok etkileyiciydi ...

- Aidan Tadykin ve Arzhan Kukhaev festivalinin konuklarını ne şaşırttı?
- Aidana Tadykina, özellikle festivale gitmek için, "Altay Kraliyet İskitleri" kulübü için, Pazyryk keçe eyer lastiğini bir at için yeniden yarattı. Ulagan bölgesindeki İskit mezar höyüklerinden birinde bulunan eski ürünün tüm inceliklerini aktarmayı başardı. Aidana'nın kendisi Ulagan'dandır ve görünüşe göre, tüm ruhu ile eski Pazyryk halkının sanatını hissediyor. Festivalde keçe üzerine ustalık dersleri verdi ve bunlardan biri seyircilerin önünde ikinci bir eyer kılıfı yapmayı içeriyordu. Bence bu eser, daha önce gördüğüm her şeyden aslına en yakın olanı ...

Kulübün ustalarıyla birlikte, antik kültürü daha iyi algılayabilmeleri için Hermitage'a girmeye çalışıyoruz. En şaşırtıcı şey ise müzede, sezgisel bir düzeyde resim ve çizimlerle yarattıkları kreasyonlarının orijinallerine - Pazyryk höyüklerinden eserler - yakın olmasına şaşırıyorlar. Bu yüzden Aidana, yakın zamanda festival için hazırlanan bir at keçe eyer lastiğini Hermitage'den arkadaş hocamıza gösterdi, ardından kopyaların yapılmaması gerektiğini, böylece orijinalin yerine geçme olasılığının olmayacağını, konunun bazı özelliklerini değiştirmenin önemli olduğunu söylemeye başladı ... Şahsen ben aldım Bu, Aidana'ya bir iltifat gibidir, o herhangi bir kopya oluşturabilen bir usta, ancak tabii ki kulübümüzün ustaları profesörün isteklerine saygı duyacak ve tam bir kopya için çaba göstermeyecek.

  

Vladimir Monosov ve Aisulu Takina (solda); Aidana Tadykina, Hermitage'deki orijinalin arka planındaki kopyasıyla birlikte.

Kupchegen'den Arzhan Kukhaev (resimde) profesyonel eğitim almadan kuyumculuk işiyle uğraşıyor, ancak bence tüm deneyimli profesyonellerin yapamayacağı şeyi yapıyor. Ürünleri hassas tadı ve benzersiz tarzı ile karakterizedir. Arzhan eski bir polis memuru ve güçlü bir karaktere sahip. Zihin gücü ile ayırt edilir ve bu şaşırtıcı değildir: eski zamanlardan beri, demirciler çok güçlü insanlar, eski efsanelere göre üst dünyanın seçilmişleri olarak kabul edildi, çekicinin darbesiyle gökyüzünün derinliklerinde gök gürültüsü ve şimşek yarattı. Arzhan, İskitli bir savaşçı gibi, daha önce gerekli olan her şeyle "donattığı" bir ata bindi - yukarıda bahsedilen ustalar V. Monosov ve A. Tadykina'nın ürünleri de dahil ...

Önümüzdeki yıl kulübümüz Kırım'daki festivale tekrar davet ediliyor ve oraya cumhuriyetimizin en iyi binicileri ve güreşçilerinin yer alacağı daha genişletilmiş bir kompozisyonla gitmeyi umuyoruz. Kulüp ayrıca El Oyyn - 2016'ya da katılmayı planlıyor. Ve tabii ki kulübün halka açık görünümlerine ek olarak, ustaların hala birçok ilginç iş yapması gerekiyor. Bu, keçe halıların ve eyerlerin, İskit keçe eyerlerinin, koşum takımlarının vb. Yaratılmasıdır. Halihazırda ortak fikirlerimizle şevkle yaşayan kulübümüzün ustalarının yardımı olmadan fikirlerini tam, profesyonel ve onurlu bir şekilde hayata geçirmek mümkün olmayacaktır. Kaderin iradesiyle, efendilerimizin yeteneklerinin bir uyumunun olduğu bu projede hepimiz bir araya geldik. Sponsorumuz yok, kimse bu projeyi finanse etmiyor ve öncü gücü, her katılımcının geleneksel kültür yoluyla Altay'ımızı yüceltme yeteneği ve arzusudur.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder