16 Temmuz 2020 Perşembe

Nenet ren geyiği çoban kampı, Yamal Yarımadası, Kuzeybatı Sibirya (Kuzey Asya)





Nenet ren geyiği çoban kampı, Yamal Yarımadası,
Kuzeybatı Sibirya (Kuzey Asya)

Sibirya kutuplarındaki bu insanlar, türünün sonuncusu olan bir ren geyiği sürüsü stilinin koruyucusudur. Binlerce kilometreden fazla yıllık göç yoluyla, bu insanlar devasa ren geyiği sürülerini kuzeydeki yaz meralarından Kuzey Kutup Dairesi'nin hemen güneyindeki kış meralarına taşıyorlar. Kimse insanları yönlendiren ren geyiği mi yoksa tam tersi mi bilmiyor ...

Nenets, her ikisi de Rusya, Kuzeybatı-Sibirya'nın federal özneleri olan Yamalo-Nenets Özerk Okrugu ve Nenets Özerk Okrugu'nda yaşayan yerli halk.

17. yüzyılda Ruslar Sibirya Hanlığı'nı (Krallığı) yok etmiş ve Batı Sibirya'daki güçlerini dengeliyorlardı. Rus fatihlerinin dehşetine Nenetlerin de katıldığı sürekli ayaklanmalar vardı. Vergi memurlarının karavanlarına baskın düzenlendi ve Rus kalelerine saldırdı ... Ruslardan Nenets ateşli silah ve alkol kullanımını öğrendi.
Hıristiyanlık, 18. yüzyılda Nenets arasında ortaya çıktı. Büyük ölçekli Rus-Ortodoks vaftiz, 1824'ten sonra, özellikle Nenets arasında Hristiyanlığı yaymak için bir misyonun Arkhangelsk Eyaletinde kurulduğu zaman başladı. Bununla bağlantılı olarak, Nenets gençliğini parochial yatılı okullarda eğitme girişimleri vardı.
19. yüzyılda Nenets, bu zamana kadar sadece topraktan yaşayanlar giderek tüccarlara ve sömürge tüccarlarına bağımlı hale geldi. Cezasız olan bu esnaf çay, şeker, un, tütün ve barut gibi temel mallar için muazzam fiyatlara zorladı. Likör tarafından sarhoş olan Nenets, esnaflarla kolayca borçlanıyordu - kaçması kolay olmayan bir pozisyon. Bir Nenets'in babasının ve hatta büyükbabasının borçlarını temizlemek için kürk ödemesi olağandışı değildi.
1870'lerde Rusya Nenetleri kendi siyasi çıkarlarını korumak için kullandı. Nenetlerin bir kısmı, Avrupalı ​​Norveçlileri kutup bölgelerinden uzak tutmak için Novaya Zemlya'ya yerleştirildi.

Eski zamanlardan beri Nenetlerin göç döngüsü ren geyiğininkine bağlıdır. Avcıların ve balıkçıların hayatlarına öncülük ettiler ve kendilerini tundrada varlığa tamamen uyarladılar. Ren geyiği yetiştiriciliğinde daha sonraki uzmanlıkları diğer birçok insan için de değerlidir. Yüzyıllar boyunca topraklarla yaşamanın getirdiği bu deneyim, Sovyet-Rus yönetiminin yıkıcı çabalarına kolayca yol açmadı. Nenets topraklarındaki ilk Sovyet kollektif çiftlikleri 1929'da kuruldu. Ancak kolektivizasyon sadece 20 yıl sonra ideolojik beyin yıkama (militan ateizm, siyasi propaganda) ve yaygın baskı yoluyla tamamlandı. Ren geyiği yetiştiricileri kolektivizasyona karşı silahlı mücadelede bile yükseldi ve Vorkuta kasabasına saldırdı. Ordu, Nenets'i bastırmak için uçak kullandı ..Sovyet-Ruslar 1950'lerde küçük kolektif çiftlikleri birleştirmeye başladıklarında bir atılım gerçekleştirdi. Bu Nenets için sürgünler ve göçebe bir yerden yerleşik bir yaşam biçimine zorla geçiş anlamına geliyordu. Nenetlerin yeniden hesaplanması nispeten basit bir yöntemle aşıldı: Ren geyiği yetiştiriciliğinde doğrudan istihdam edilmeyen Nenets kadınları, çocukları ve yaşlıları zorla köylere yerleşti. Zamanla erkekler ailelerini takip etmek zorunda kaldılar.

1957'de bir hükümet kararnamesi ile kuzey halkları için devlet tarafından kontrol edilen bir sistem kuruldu. Nenet'in doğumundan eğitimini tamamladığı güne kadar devlet gözetiminde olduğu kabul edildi. Bu, yatılı bir okulda, kişinin evinden ve etnik kökeninden uzakta büyümek anlamına geliyordu. Devlet kontrollü beslenme (yani ücretsiz yiyecek içecek, giyim, okul kitapları ve ulaşım) genç nesildeki görev ve sorumluluk duygusunu ve tüm inisiyatifi mahvetti. Okuldan ayrılan bir genç, permafrost üzerindeki bir sera fabrikası kadar çaresiz.

Belirli ihtiyaçları, yerel özellikleri ve ulusal özellikleri kasıtlı olarak göz ardı eden bir Sovyet-Rus tesviye sisteminden çok fazla hasar meydana geldi. Nenets ayrıca bir Sovyet-Rus standart müfredatına göre yürütülen okullarda eğitim görüyor; apartman blokları bir standarda göre inşa edilmiştir; köy salonu müdürü standart reçeteye . göre çalışır. Gıda rasyonları (çay, şeker, un, tereyağı, tütün vb. Satın almak için kuponlar) bile ABD'nin her yerinde aynıydı.

1950'lerden bu yana kimya ve petrol endüstrileri, Neketlerin yaşamı üzerindeki etkilerini - Pechora bölgesinde ve kuzeybatı Sibirya'da Gazprom, Norilsknikel ve diğerleri gibi büyük şirketler baskın bir etkiye sahiptir. Endüstri birincil ve imtiyazlı endişe kaynağıdır ve kendi idari birimlerinin Nenetlerin haklarını koruyamayacağı kanıtlanmıştır. Sanayi patlaması, nüfusun ve doğal yaşam alanının kirliliğinin ciddi bir şekilde artmasına neden oldu. Ortam asit yağmurlarından muzdarip; yosunlarda ve ren geyiği kille ağır metaller birikir d et için insan diyetine girin. Novaya Zemlya üzerindeki nükleer testler, bölge halkının sağlığı ve varlığı için önemli bir tehlikedir.
Endüstriyel tarım Nenets dilinin yerinden edilmesine neden olmuştur - olumsuz demografik durum olumsuz dilsel eğilimlere ve kültüre yol açmaktadır. Ayrıca olağanüstü yüksek ölüm ve intihar oranlarına yol açtı. Nenets'in yaşam beklentisi 45 ila 50 yıldır. Nenetlerin sadece% 41'i ücretli iş buluyor, çoğunlukla vasıfsız işgücü. Yerlilerin ücretleri son yerleşimcilerden ve "cam ruble" den oldukça düşük, yani bir şişe güçlü alkol, tundrada sabit para birimi olarak işlev görüyor ...)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder