9 Temmuz 2020 Perşembe

Enets Yerli Halkı






Bu küçük kız, bu gezegende yaşayan Enets Yerli Halkından biridir ❤️🌍📸🙏
Enets Yerli Halkı neredeyse ortadan kayboldu. 400 yıl önce yasak belgelere göre, yaklaşık 1.400 Enets vardı ve şu ana kadar sadece 200 tane var. Resmi istatistikler yanlış olma eğilimindedir. Gerçekte, inanıyorum ki, bu gezegende yaşayan yüzden fazla Enets insanı yok. Bu Sibirya'nın en küçük yerli etnik gruplarından biridir.
Enets dili hala hayatta. Birkaç kişi hala konuşabilir. Kullanılan iki lehçe vardı: Tayga ve tundra, çünkü Enets uzun zamandır dağınık küçük topluluklar tarafından Sibirya'nın büyük bir bölgesini dolaşıyor. Bazı topluluklar açık tundra alanlarında, diğerleri ise tayga ormanında yaşıyordu. Lehçeler o kadar farklıydı ki konuşmacıları birbirlerini zorlukla anladılar.
Ren geyiği Enets Halkı için kutsal bir hayvandır. Ana düzenlemesi şamanın tefidir. Enets için yılın ana kutlaması kutup gecesinin sonu. Bugün birkaç Enets ailesi hâlâ çok uzak bir Potapovo ve Krasnoyark krai Vorontsovo yerleşiminde yaşıyor.
Enets Yerli Halkının evi Sibirya'nın Kuzey Kutbu'nda çektiğim 8 yaşındaki Anya'nın fotoğrafı. Avrasya'nın en kuzey bölgeleri ve dünyanın en soğuk yerleşim yerlerinden biri olan Taymyr Yarımadası'nın iki uzak köyünde yaşıyorlar. Seyahatlerim sırasında son zamanlarda Arktik Devlet Kültür ve Sanat Üniversitesi'nden mezun olan Sergei Kashov ile tanıştığım için şanslıydım. Sergei bana şöyle dedi: 'Diploma başlığım şuydu: "Enets Language and Culture: gelenekler ve modern günler". Enets People etnik azınlığımız hakkında bir araştırma yapmak için çok zaman harcadım. “Oldukça büyük hacimli araştırma makalesi ve Enets hakkında çok şey öğreneceksiniz” diyor. Sergei, benimle paylaşmayı kabul etti, böylece gelecekteki kitabımda ve Facebook yayınlarında Enets insanları hakkında bilgi kullanabiliyorum. O zamana kadar, İngilizce'de neredeyse hiç bilgi yok, korkarım. Sergei'ye Enets ulusunu kurtarmanın mümkün olduğuna inanıp inanmadığını sordum. “Durumun nasıl gelişeceğini söylemek zor. Bugün harekete geçmek için son şans. 2012'den itibaren Potapovo köyünde yeni bir eğitim konsepti tanıtıldı, çocuk bakım merkezinde bir dil kümesi. Enets çocuklar birlikte bu merkezde kalıyor, dil olarak ilk yıllardan itibaren öğrenir ve dilin korunmasına yardımcı olabileceğine inanmak isterim.Ancak, çocuk bakımı ve ilkokulun dışında, ev dahil başka bir yerde (çünkü ebeveynlerinin çoğu sadece dili kaybetti, Büyükbabalar konuşabilir), insanlar artık kullanmazlar.Bir köyü yatılı liseye (çoğu yapar) veya koleje bırakan tüm çocuklar orada kullanmazlar.
Umarım Enets People'ın milletini ve dilini kurtarabileceğini umuyorum 🙏❤️
Fotoğraf ve metin: Alexander Khimushin . Daha önce hiç yayınlanmamış. İlk yayınlanma hakkı: My Planet TV Моя Планета
Yüzlerde Dünya fotoğraf projesi Alexander Khimushin tarafından. Yerli Halk portreleri ile geleneksel kültürlerin çeşitliliği

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder