16 Haziran 2020 Salı

Sakha (Yakutia) Cumhuriyetinden genç E ' n ve yerli kadın. Kuzey Doğu Sibirya


Görüntünün olası içeriği: 1 kişi, yazı

Sakha (Yakutia) Cumhuriyetinden genç E ' n ve yerli kadın. Kuzey Doğu Sibirya 
🔸 Geleneksel E ' n toplumunda kadın rolü her zaman çok önemli olmuştur. Karı koca ailedeki tüm kararları eşit bir şekilde verir. Çocuklar cezalandırılmıyor. Yeni doğan bebek küçük bir ren geyiği sürüsü şeklinde hediye alır. Bu sürünün içinde doğan tüm hayvanlar da onun ya da sürüsünün bir parçası oluyor. Tori düğün öncesi gelin ailesine fidye ödenir gelin çeyizinin değerini iki üç kat aşar Genç kadının çeyizi, evde kullanışlı eşyalara ek olarak ren geyiği de dahil, doğumunda aldığı sürü.

🔸 E ' n halk destansı şiirinde, erkek yarışmalarında kazanan kadınlara önemli özel bir yer adanmıştır. E ' n adamları cesur ve adil: Nimat denilen bir adetleri var - balık avı avı veya av avı tüm toplulukla paylaşılıyor.
🔸 E ' n People geleneksel kıyafetler Evenki halkına benzer deri süet kürk nakış ile süslenmiştir Nakış genellikle kıyafetlerin kenarlarında dolaşır ve şeytani ruhların insan bedenine ulaşımını engellediğine inanılır. Geometrik süs de bu amaca katkıda bulunmalı. Vefat edenler de ruhlardan korundu. Bu nedenle, 18 yüzyılda Ortodoks Hristiyanlığın sahiplenilmesine kadar, Tayga ormanlarındaki ağaçlara veya kutuplara gömüldüler.
E 'n People, Manchu-Tungus' un Sibirya yerli bir halkıdır. Sibirya ' nın en soğuk ve en izole edilmiş bölgelerine, özellikle Sakha (Yakutia) ve Magadan bölgesindeki ren geyiği sürüleri binlerce mil boyunca dağıldı. MS 1 milenyumdan beri dünyanın bu yerinde yaşıyorlar. E ' n dili zengin sözlü tarihe sahiptir, yazı 1932 yılında Sovyet zamanında tanıtılmıştır. E 'n People' ın toplam nüfusu yaklaşık 20 bin kişidir. Bugün E ' n dili, yaklaşık çeyrekleri tarafından konuşuluyor ve ciddi tehlike altında sayılıyor.
Fotoğraf: Alexander Khimushin, daha önce hiç yayınlanmamış.
Altyazılar: Gezegenim TV Chanel Rusya ' nın en popüler seyahat kanallarından biri. Daha büyüleyici hale getirmek için tercüme / değiştirdim ve birkaç şey ekledim 
i

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder