26 Mart 2020 Perşembe

İSTANBUL'DA 40 TÜRKMENİSTANLI SAF ALKOLDEN HAYATINI KAYBETTİ




İstanbul’da 40 Türkmenistan vatandaşı, koronavirüsten korunmak amacıyla saf alkol içerek hayatını kaybetti. Türkmenistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu ölümlerle ilgilenmeyince, ülkeye gönderilemeyen vefat etmiş Türkmenistanlılar, gönüllü vatandaşların imkanlarıyla kimsesizler mezarlığına gömüldü.

İstanbul’da yaşayan yaklaşık 60 Türkmenistan vatandaşı, koronovirüsten korunmak amacıyla Türkmenistan’da “ispir” olarak adlandırılan saf alkolü önce vücutlarına sürdü, sonra da içti. Hastanelik olan 34 kişinin ardından hayatını kaybedenlerin sayısı 40’a ulaştı.

İSTANBUL EMNİYETİ ÖLÜMLER İÇİN DEVREYE GİRDİ
İstanbul’un Esenyurt, Başakşehir, Fatih, Güngören ve Zeytinburnu ilçelerinde, 19-25 Mart 2020 tarihleri arasında alkol zehirlenmesi sonucu çok sayıda kişi hastanelik olup yoğun bakıma alındı. Yoğum bakıma alınan 40 Türkmenistan vatandaşı hayatını kaybetti. Eş zamanlı gerçekleşen olay ile ilgili İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekipleri çalışma başlattı.

Hastaneye kaldırılanların tamamının Türkmenistan uyruklu olduğu tespit edilirken, zehirlenmelerin “saf alkol” kaynaklı olduğu belirlendi. Polis, Türkmenlerin, saf alkolü, değişik yerlerden temin ettiğini tespit etti. Zehirlenen Türkmenlere satış yetkisi olmamasına rağmen alkol satışı yaptığı belirlenen 11 şüpheli şahıs gözaltına alındı.

“BULAŞICI HASTALIKLARA KARŞI İSPİR GELENEKSEL BİR YÖNTEM”
Ölümden dönen Türkmenlerin ifadesine başvuran polis, ülkelerinde yaygın olarak su ile karıştırılıp içilen “ispir” sayesinde bulaşıcı hastalıklardan korunabildiklerini ancak bu seferse “ayarını tutturamadıkları” ifadesiyle karşılaştı.
Bir Türkmen ifadesinde, “İspir bizde geleneksel bir içki ve bulaşıcı hastalıklardan korunmak için içilmesi adettir. Bizde virüs ortaya çıkınca kendimiz yapıp içelim dedik ama ayarı tutturamadık, bazılarımız fazla içti” dedi.

VATANDAŞLAR, KİMSESİZLER MEZARLIĞINA DEFNEDİLDİ
Türkmenistan’ın İstanbul Başkonsolosluğunun konuya ilgisizliğinden dolayı ülkelerine gönderilemeyen Türkmenistanlılar, gönüllü vatandaşlar tarafından sessiz sedasız Kilyos Kimsesizler Mezarlığı’na defnedildi.









TÜRKMENİSTAN BAŞKONSOLOSLUĞU BİLGİ VERMEKTEN KAÇINDI


Yaygınlaşan bu iddialar ve ölümler üzerine Kırım Haber Ajansı (QHA) konu ile ilgili aydınlatıcı bilgi almak üzere İstanbul Türkmenistan Başkonsolosluğuna ulaştı. Ancak yetkililer konuya cevap vermekten kaçınarak, Türkiye Cumhuriyeti kolluk kuvvetlerinden bilgi alınması gerektiğini söyledi. Konuşmanın genel seyrini diplomatik nezaketten uzak ve agresif bir üslup taşıyarak sürdüren yetkili konuşmayı aynı tavırla sonlandırdı.

İSPİR, ZEHİRLİ OLDUĞUNUN ANLAŞILMASI İÇİN RENKLENDİRİLEN BİR ALKOL
İspir (İspirto), saf alkolün bazı kimyasal ve bitkilerle karıştırılmasından elde edilen, içerisine içilmemesi için katkılar eklenmiş, tehlikeli olduğunu belirtmek amacı ile de renklendirilmiş (mavi/mor) etil alkolün halk dilindeki adıdır. Temizlik işlerinde ve yakıt olarak kullanılan kimyasal maddedir. Etil alkolün içecek olarak ve gıdalarda kullanılmamasını sağlamak için içine metil alkol katılarak üretilir. İçildiğinde karaciğerde formaldehite (zehirli bir gaz) oluşur, dolayısıyla formik asite dönüşerek zehirler.

Türkmenlerin geleneksel içecekleri arasında yer alan ispir, rakı ile ispirto arasında bir alkol saflığına sahip. Bu tehlikeli içkinin Türkiye’deki en yakın muadili olan içecek ise Konyak olarak bilinmekte.

Ayyıldız Huri Kaptan / QHA Ankara

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder