5 Aralık 2019 Perşembe

Kuday Kutsiyet Kutup : gök ruhu, semavî ruh

Görüntünün olası içeriği: açık hava ve doğa

Kuday Kutsiyet Kutup : gök ruhu, semavî ruh. bkz: Yayık, kutluluk. Bir tasavvuf terimidir. Sözlük anlamı, «değirmen taşının ortasındaki mil»dir. Tasavvufî inanışa göre, Tanrısal aşkta yükselmiş, Tanrı’nın takdiriyle maddî ve manevî alanlarda görevlendirilmiş yüce kişiye kutup denir. Kutupluk manevî bir makamdır. Tanrı, kutupları evliyalar arasından seçer. Değirmen taşı nasıl, bir mil'in çevresinde dönerse, evren de kutup adı verilen ermiş kişinin çevresinde dönmektedir. Evreni yöneten görünmez kişilere rical-ül-gayb adı verilir. Bunlar belli sayıda kişiel (kutup) ve topluluklardır (Üçler, Beşler, Yediler, Kırklar, Üçyüzler.) İnsanlar, bunların yardımı ve şefaati sayesinde yaşarlar. Rlcal-ül-gayb'dan birisi ölünce, yerini, bir başka ermiş kişi alır. Dört kutup vardır. Bunlardan biri, öbürlerinin başıdır. Buna kutb-ul-aktâb (kutuplar kutbu) derler.

( Türklerde İslam öncesinden beri var olan bir anlayıştır. )

* Türk Töresi / Ziya Gökalp

Bkz Manizm Felsefesi : Ruhlarla irtibat esasina dayanan Semavi Dinlerin beslendiği temel inanç felsefesi. İnsan zihninin belli disiplinlerden sonra sonsuz Usla ve diger Uslarla temas noktasina erismesiyle tanimlanir. Ermişlik makaminin temsilidir. Komutan, Kral ve İdareciler eskiden Ermiş makaminda olduguna inanilan bu insanlar arasindan secilir, Tanrinin adaletine ve kararlarina bu kisilerin elci olduguna inanilirdi primatlar tarafindan bir İmtiyaz makami gibi algilanmadan önce. ( Antik Yunanlilarin Hermes'e cevirdigi Ermiş )

Sanırım bu çerceveden Melek kavramının, misal Geb Ra el' in aslinda sembolik bir kavram oldugunu soylemek hic bir Din adina hakaret gibi algilanmamali, bilakis konuya Yaratıcı Us'la Temas kurarken 'aracı' olan 'zihin', 'aracı ruh' olarak bakilmalıdır.

****.gerçekte çoğunluk yoktur.bir sürü adam dört mevsim boyunca en saçma şeylere inanır, sayıları inandıklarını haklı gösterir mi?
….dünya bilgelerden vazgeçmişse,bilgeler de dünyayı terkederler.o zaman dünya yalnız kalır ve yalnızlığın acısını çeker…
……..yaşam bir borçlar zinciri , bir hesaplaşma dizisidir.borç alçakça veya soyluca ödenebilir ama mutlaka ödenmesi gerekir.

Amin Maalouf / Işık Bahçeleri

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder