12 Aralık 2019 Perşembe

5.300 yıl önce – Öczi Iceman.

Görüntünün olası içeriği: 2 kişi


5.300 yıl önce – Öczi Iceman.



Buzdağı Ötzi M.Ö.300 civarında yaşadı ve 1991’de bulundu, Avusturya ile İtalya arasındaki sınırda Ötztal Alpleri’nde bir buzulun içinde donmuş olarak bulundu . Avrupa’nın en eski doğal insan annesidir ve bilim adamları tarafından yoğun olarak incelenmiştir. Ötzi, ölümü sırasında yaklaşık 5 ft 5 boyunda, yaklaşık 110 lb ağırlığında ve yaklaşık 45 yaşındaydı. Polen, toz tanecikleri ve dişlerinin izotopik kompozisyonunun analizi, çocukluğunu kuzey İtalya’daki mevcut Feldthurnsköyü yakınlarında geçirdiğini ancak daha sonra kuzeyden 30 mil daha ilerideki vadilerde yaşadığını göstermektedir. Sıralama Ötzi’nin tam genomu, güney Avrupalılar, özellikle de Sardunya ve Korsika’nın coğrafi olarak izole edilmiş popülasyonları ile yakından ilişkili olduğunu gösteriyor. Ayrıca daha yüksek bir dereceye sahiptir.Modern Avrupalılardan Neandertal Soyları
Ötzi’nin bağırsaklarında yapılan analizde 2 öğün yemeği (sonuncusu ölümünden yaklaşık 8 saat önce tüketildi), güderi, biri kızıl geyik ve ot ekmeği vardı. Her ikisi de tahılla, köklerle ve meyvelerle (muhtemelen meyiller – karaçam ağacının küçük erik meyveleri) yenmiştir. İlk öğündeki polenler kozalaklı bir ormanda tüketildiğini ve Ötzi’nin ölümüne yol açan olayların ilkbaharda meydana geldiğini gösterdi. Mide içeriğinin daha ileri analizinde, ölmeden iki saatten daha az bir süre önce yemiş, kısmen sindirilmiş ibeks et kalıntıları ortaya çıkarılmıştır.
Ötzi’nin yaşam tarzı, yüksek irtifa çobanı olabileceğini gösteren engebeli arazide uzun yürüyüşler (Copper Age Europe’da yaygın olmayan bir hareketlilik derecesiyle) içeriyordu. Ciğerleri karartıldı, muhtemelen kamp ateşi dumanını soluyordu. Muhtemelen 45 yaşında yaştaydı ve whipworm (intestinal parazit), diş boşlukları ve sırtında, dizinde ve ayak bileği eklemlerinde aşınma ve yıpranma gibi bir takım rahatsızlıklar yaşadı. DNA analizi ayrıca, Lyme hastalığı olan bilinen en erken insan olduğunu gösterdi.. Tırnaklarından biri, ölmeden 6 ay önce 3 kez hasta olduğunu gösterir; Son maçtan 2 ay önce öldü, yaklaşık 2 hafta sürdü. Ötzi’nin sırtında kısa, paralel, dikey çizgilerden oluşan gruplar, sağ dizinin arkasındaki haç şeklinde bir işaret ve her iki ayak bileği etrafındaki çeşitli izler dahil olmak üzere çeşitli karbon dövmeleri vardı. Dövmeler, ağrı kesici tedavileriyle ilgili olabilir.
Ötzi’nin kıyafetleri çok karmaşıktı. Dokuma çimden yapılmış bir pelerin ve hepsi farklı derilerden yapılmış deriden bir ceket, kemer, tozluk, tülbent ve ayakkabı giyerdi. Aynı zamanda deri çene kayışı ile ayıcık bir başlık giydi. Ayı ve geyiği ayakkabısı su geçirmezdi ve karda yürümek için tasarlandı. Ayakkabının içindeki yumuşak çimen, modern çoraplar gibi çalışıyordu. Kemerinde, faydalı çakmaktaşı ve kemik aletler içeren bir kese dikildi. Ayrıca bir bakır balta, çakmaktaşı bıçaklı bir bıçak, bir uzun yay ve bir ok salkımı, 2 huş ağacı kabuğu sepeti, bir ateşleyici kitinin yanı sıra tıbbi amaçlar için çilek ve mantar bulundurmuştu.
Ötzi şiddetli bir ölümle öldü. Sol omzuna bir ok ucu yerleştirilmiş olmasına rağmen okun mili ölümden önce kaldırılmıştı. Ayrıca ellerinde, bileklerinde ve göğsünde morluklar ve kesikler vardı ve büyük olasılıkla ölümüne neden olan kafasına bir darbe geldi. Başparmağının tabanındaki kesiklerden biri kemiğe ulaştı. DNA analizi görünüşte Ötzi’nin vitrinde 4 kişiden kan izlerini ortaya çıkardı: biri bıçağında, ikisi aynı ok ucunda, diğeri de paltosundan dördüncü. Ötzi, aynı okla 2 kişiyi öldürmüş, her iki durumda da geri almış olabilir ve paltosundaki kan sırtında taşıdığı yaralı bir yoldaştan olabilir ve kendi bölgesinden çıkmış bir grubun parçası olduğunu ileri sürer. – belki de komşu bir kabileyle bir çatışmada yer alan silahlı bir baskın partisi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder