15 Ekim 2019 Salı

TÜRK KONSEYİNDEN ORTAK BARIŞ PINARI HAREKATI BİLDİRİSİ






      Türk dünyasının çatı kuruluşu “Türk Keneşi”



TÜRK KONSEYİNDEN ORTAK BARIŞ PINARI HAREKATI BİLDİRİSİ

Türk Dili Konuşan Ülkeler İş Birliği Konseyi (Türk Konseyi) 7. Zirvesi’nde üye ülkelerin devlet başkanları ile bir araya geldi.

Zirvenin son gününde kabul edilen ve liderlerce imzalanan bildiride, Barış Pınarı Harekatıyla ilgili şu ifadelere yer verildi:
“Türk Konseyi, Türkiye’nin Barış Pınarı Harekatının terörizmle mücadeleye, Suriye’nin toprak bütünlüğünün sağlanmasına, Suriyelilerin teröristlerin zulmünden kurtarılmasına ve yerlerinden edilmiş Suriyelilerin ana vatanlarına güvenli ve gönüllü geri dönüşleri için şartların oluşturulmasına katkıda bulunacağına olan umut ve inançlarını beyan etmektedir.”
Azeybancan’ın ev sahipliğindeki Türk Konseyi Devlet Başkanları Zirvesine Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Özbekistan ve Kırgızistan devlet başkanı düzeyinde katılırken; konseye gözlemci üye olarak katılan Macaristan’dan Başbakan Victor Orban ve üye olmamakla birlikte temsilci gönderen Türkmensitan’dan Başbakan Yardımcısı Pürli Agamuradov hazır bulundu.

“TÜRK KONSEYİ GİBİ YAPILARIN DÜNYA SİYASETİNDE AĞIRLIĞI ARTIYOR”

Erdoğan’ın konuşmasından satır başları şu şekilde:
Bu zirve tarihi bir nitelik taşıyor. Türk Konseyi gibi yapıların dünya siyasetinde ağırlığı artıyor. Konseyin BMGK ve İslam İşbirliği Teşkilatı nezdinde gözlemci statüde olmasını istiyoruz. Ekonomilerimiz üzerindeki döviz baskısını azaltacak önlemleri almalıyız. Yerel paralarla ticarete verdiğimiz önemin altını çizmek istiyorum. Kotalar maalesef ticaretimiz önündeki en büyük engellerden biri. Türk Konseyi olarak aramızdaki kotaları kaldırmamız gerekiyor.
Yukarı Karabağ sorununun en kısa sürede barışçıl yollarla ve Azerbaycan’ın toprak bütünlüğü esasında çözülmesi için elimizden gelen gayreti göstereceğiz.
Bu sabah itibarıyla yaklaşık bin kilometrekarelik alanı bölücü terör örgütünün işgalinden kurtardık. Suriye’nin kuzeyi barış pınarlarıyla yeniden yeşerene, hedeflerimize ulaşıncaya kadar mücadelemizi sürdüreceğiz.”
“Kısa zamanda Münbiç’ten Irak sınırımıza kadar olan bölgeyi güvenli hale getirip, ilk etapta 1 milyon daha sonra 2 milyon Suriyeli sığınmacının evlerine kendi tercihleriyle dönmelerini temin edeceğiz.”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder