ALTMIŞ BAHADIR DESTANI (ALDAN MAADIR)
Bu olay Tuva Türklerinin tarihinde günümüze kadar ulaşan ve tüm Tuva halkının belleğinde yaşayan en önemli olaylardan birisidir. Olay 1883-1885 yılları arasında yaşanır… Bu tarihlerde çin imparatorluğu, Orta Asya’da büyük bir sömürgecilik ve talan hareketine girişmiştir. Ama bozkurt yüreğine sahip olan her Türk gibi Tuvalılar da bu sömürgecilik hareketine boyun eğmemek için çinlilere karşı savaş açmıştır. Tuvalılar binlerce kişilik imparatorluk ordusunun tek kuvvet olarak kendilerine saldırmasına aldırmayarak Başbuğ Sambayık önderliğinde direnişe devam etmiştir ama direniş ne yazık ki 2 yıl kadar sürdürülebilir. Savaş sırasında yakalanan Tuvalı yiğitler de çinliler tarafından kısa sürede idam edilirler…
Savaşa savaşa, direne direne, can vere vere dağlara çıkan Tuvalı bozkurtlar artık ne yazık ki yalnızca 60 kişi kalmışlardır. Bunu gören çin imparatoru, oldukça büyük bir ordu toplayıp bu kalan 60 kişiyi yakalamak üzere yola çıkarır… 60 Tuva Türkü, dağların arasında; bu gün ”Süt Höl” (Süt Gölü) olarak bilinen yerde kıstırılırlar ve yakalanarak inanılmaz işkencelere tutulurlar. Kafaları vücutlarından ayrılır ve Tuva Türklerinde kutsal olan ”aşıt” larda, sırıkların üzerine geçirilir. Bu olay sanki Kür Şad’ın 39 yiğidiyle beraber düşmana baş kaldırışının yeniden yaşanması gibidir. Günümüzde bu altmış kahramana Tuvalar; “Aldan Durgunnar” (Altmış Firari) veya “Aldan Maadır” (Altmış Bahadır) adını vermiştir. Tuva Türklerinin kültüründe ve bölge tarihinde bu olay yaşanmışlığını korumayı sürdürmektedir…
Bu olay Tüm Türkler için yakın tarihteki ikinci bir Kür Şad olayı sayılabilir.Tıva Özerk Cumhuriyetinin başkenti olan Kızıl şehrinde, Altmış Bahadır olayının anısına dikilen bir heykel. Ayrıca şehirde ''Aldan Maadır'' (Altmış Bahadır) adına bir de müze bulunmaktadır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder